Köögivilja vokk forelli ja täisteranuudlitega

18 august 2016 0 comments

Paljud välised ja sisemised terviseprobleemid saavad alguse seedimisest. Kuigi vahest on seedimisest rääkimine tabu, leidub palju inimesi, kes on selliste probleemidega kimpus. Peamised seedimisprobleemid on kõhukinnisus ja –lahtisus, millega inimesed on nii harjunud, et peavad seda normaalseks elu osaks. Julgustan ette võtta muutust toitumises, sest enamasti toitumist korrigeerides probleemid leevenevad.


Kõhukinnisuse puhul on abiks tervisliku toitumise põhimõtete jälgimine: süüa rohkem puu- ja köögivilju, täisteratooteid ning kaunvilju, mida antud vokiroog ka hulgaliselt sisaldab. Köögivilju vokkides säilivad ka enamus toores toidus sisalduvatest ensüümidest, mis aitavad seedeprobleemide puhul. Kaunviljad on millegipärast eestlaste seas alahinnatud, sest neid ei osata enam kusagil kasutada. Kuid seedehäirete puhul on hea igapäevases toitumises suurendada nii kaunviljade, köögiviljade kui ka kala osakaalu.

Rasvane punane kala sisaldab oomega-3-rasvhappeid, mida inimese organism vajab toidu või toidulisandina, sest inimese keha seda ise ei sünteesi. Oomega-3-rasvhappe rikaste toiduainete tarbimine aitab kaasa seedimise normaalsele toimimisele, samuti aitab ennetada erinevaid elustiilist tulenevaid haigusi.

Tähtis on valida just vabaveekala, kuna oomega-3-rasvhappeid saavad kalad vaid vabas vees leiduvatest taimedest. Kasvatuse kala reeglina säärast toitu ei saa ja seetõttu ei leidu ka selles niipalju kasulikke oomega-3-rasvhappeid.

Kala, köögiviljad ja täistera riisinuudlid moodustavad seedimisprobleemide puhul hea kombinatsiooni, kuna erinevad köögiviljad sisaldavad küllaldaselt kiudaineid, mis on seedimisprobleemide puhul esmavajalikud ning täistera riisinuudlid lisavad süsivesikuid, et toidukord saaks tasakaalustatud. Riisinuudlikogust tasub reguleerida vastavalt oma enesetundele.

Vokiroog köögiviljade ja forelliga Vokiroog (kahele)

150 g suvikõrvitsat
100 g paprikat
100 g aedube
100 g Türgi ube
200 g forellifileed
1 sibul
100 g täistera riisinuudleid
oliiviõli
seesamiseemneid
Kaste:

Sojakaste
Magus tšillikaste
Himaalaja sool
Laimimahl
Valmimisaeg 10 minutit.

Haki sibul ja tükelda kala ning köögiviljad piklikeks suupärasteks tükkideks. Kuumuta pannil õli, lisa kala ja köögiviljad ning kuumuta kergelt segades. Lisa riisinuudlitele keev vesi ning jäta 2-3 minutiks seisma. Kurna ning loputa külma veega. Sega riisinuudlid vokisegusse, tee keskele sügavik, kuhu lisa sojakaste, magus tšillikaste ning sega vokiga. Maitsesta laimimahla ning himaalaja soolaga. Riputa peale seesamiseemneid.

köögiviljavokk_web

0 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD