Gluteeni- ja laktoosivaba mango-vaarika toorjuustukook

15 november 2014 5 comments


Ükshetk avastasin et mul puudub blogis selline kooslus, kui laktoosi - ja gluteenivaba toorjuustukook. Nüüd on see viga parandatud. Kes ei soovi valmistada gluteeni- ja laktoosivaba kooki võib põhja valmistamisel kasutada võid ning tavalisi kaerahelbeid või digestiivküpsiseid. Küpsiste puhul siis suhkrut ei pea panema, kuna küpsised sisaldavad seda juba ise. Laktoosiga täidise valmistamiseks piisab laktoosivaba toorjuustu asendamisest tavalise vastu. Muus osas on koogi valmistamine sama.
Kuid sellise koosluse proovimiseks on mitmeid eelistusi, nimelt täisterakaerahelbed sisaldavad küpsistest või kiirkaerahelvestest rohkem kiudaineid, beeta glükaane, B1 vitamiini ning on mineraalainetest: raua, magneesiumi ja tsingirikkamad. Kookosõli on küll oma olemuselt küllastunud rasvhape, mida inimese organismis ületarvitades (pigem siis ehk loomse küllastunud rasvahapete osas) kasu ei too, kuid kookosrasv, oma keemilise ahela pikkuse tõttu ei ladestatu kehas rasvana vaid põletatakse ära energiaks, seega on see üks kasulikumaid küllastunud rasvhapete vorme. Rafineerimata roosuhkur jällegi sisaldab tavalisest valgest suhkrust rohkem vitamiine, mineraalaineid. Seega alati ei Kui üldiselt arvatakse et tervislik ei ole maitsev siis siinkohal võin selle kuulduse ümber lükata ning se kook on tõesti väga kreemine ja maitsev. Peagi proovin katsetada ka mõnda toorkooki, nii et olge valvel ;)

Vaja läheb:
170 g gluteenivabu täistera kaerahelbeid nt Provena
70 g roosuhkrut
80 g kookosõli

500 ml 100% mangopüreed nt Bonne
600 g laktoosivaba toorjuustu (Philadelphia)
70 g roosuhkrut
1 muna
1 tl vaniljepastat või 1 sl vaniljesuhkrut

200 g külmutatud vaarikaid

1. Sega kaerahelvestesse roosuhkur, vajadusel sulata kookosõli ning sega kaerahelvestega. Suru segu küpsetuspaberiga kaetud 24-cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ning küpseta 180C ahjus 10 minutit.
2. Vahusta toasoe toorjuust, suhkur, muna ja vaniljepasta ühtlaseks. Lisa mangopüree ning vahusta kuni  segunemiseni.
3. Tõsta koogipõhjale vaarikad, vala peale koogitäidis ning küpseta ahju keskmises osas 160C juures 40 minutit.

5 comments:

  • Marin ütles ...

    Väga, väga hea kook! Olen teinud nii gluteeni-/laktoosivabalt kui ka mitte ja ikkagi väga hea! Soovitan proovida kõigil! Aitäh hea retsepti eest!

  • Unknown ütles ...

    Kuna poest pole leidnud laktoosivaba toorjuustu(ei selverist kui ka maksimarketist), kas võib ka asendada toorjuustu millegagi(hapukoorega, kohupiimapastaga)? 🙂

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD