Isetehtud piparkoogitaigen

02 detsember 2011 1 comments
Käes on jõulukuu ning selle puhul otsustasin valmistada esmakordselt piparkoogitainast ja kuna ma olen kaasatud ühte toredasse projekti, mille käigus jäädvustan toredaid koolitusi (mida muide, saab vasti lühikese ülevaatliku pildiinfo ka minu blogi lehet - aga seda siis lähitulevikus :) ) Nimelt, ühe sellise ürituse käigus nägin, et tegelikult ei ole piparkoogitaigna valmistamine tuumafüüsika laadset ja otsustasin kodus seda järgi proovida. Nüüd pean mainima, et poe piparkoogi tainast ei kavatse ma vist küll enam kunagi osta, seda enam, et kodus valmistades saab see oluliselt parem ning kindlalt on teada, mis on sinna taigna sisse pandud ja kuidas valmistatud. Muide kui juba jõulutoitudes tuli juttu siis tuleval pühapäeval on plaan valmistada ka verivorsti - seda siis juba teistkordselt, sest ka üle-eelmisel aastal valmistasime verivorste.

Retsepti kogusest valmib 2kg piparkoogitainast. 

valmista siirup:
selleks vajad:
1 1/4 klaasi (u 312 ml) suhkrut
250 ml keevat vett

Siirupi valmistamiseks kuumuta kõrge poti põhjas (kõrget potti on vaja sellepärast, et suhkrusiirup võib pritsida, eriti vee lisamisel, mis võib kreaamilisele pliidile või induktsioonpliidile augu sisse kõrvetada) suhkur, kuni see sulab ning pruunistub. Suhkru kõrvetamisel pane kindlasti täisvõimsusel töötama kubu, sest just lõpupoole eraldub kõvasti tossu, mis võib toa suitsuanduri töötama panna. Minul kulus suhkru kõrvetamiseks alates kogu suhkru sulamisest - 3 minutit, esimesel korral kõrvetasin 5 minutit ja siis kõrbes ära ning tainas jäi kibe. Kui suhkur on sulanud ja alanud on kõrvetamise osa, pane vesi juba aegsasti keema ja 3 minuti pärast hakka lisama vähehaaval keevat vett, kuni on lisatud terve kruusitäis, ehk 250ml. Kui vesi on lisatud, kuumuta segu seni, kuni poti küljest on lahti sulanud ka sinna külge jäänud suhkur (siirupi vamistamisel see ei pruugi sinna külge jääda aga võib).

Kuumale siirupile lisa:
2 klaasi (500ml) suhkrut
300g võid
1 sidruni koor
1/2 (15g) pakki Santa Maria piparkoogimaitseainet või omal valikul: (2 tl kaneeli,
1tl kardemoni, 1tl nelki, 1tl jahvatatud ingverit, 1tl koriandrit, 1/2 tl muskaati, 1/2 tl vürtsti, 1/4 tl musta pipart, 1/4 tl soola)

Jahuta segu. Lisa jahtunud segule:
2 kergelt lahtiklopitud muna
1kg kvaliteetset nisujahu
1/4 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soodat



Sega taigen kuni muutub siledaks ja läikivaks. Lase taignal enne kasutamist külmkapis 2 ööpäeva taheneda ja maitsestuda.

Kui taigen on tahenenud rulli taigen õhukeseks, vormi piparkoogid ja küpseta 200C juures ca 5 minutit.
mix2_blogi

1 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD