Martsipani - astelpaju juustukook

06 märts 2012 5 comments




Selle koogi esimene versioon sai valmistatud aastavahetuseks, kuid siis ei olnud ma pildi ega ka koogi tekstuuri osas veel nii rahul, et oleksin nõus blogipostituse avaldama. Selkorral valmistasin koogi vabariigi sünnipäevaks ja sel korral võin ka selle uhkustundega avalikkuse ette tuua.
Vajad:
180g digestive küpsiseid
70g võid

800g maitsestamata toorjuustu (Philadelphia)
125ml suhkrut
1tl vaniljesuhkrut
300g hapukoort
2 muna
0,5 sidruni mahl
150g küpsetusmartsipani (Odense*)

50ml astelapajumahla
4 lehtželatiini

1. Purusta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru küpsetuspaberiga vooderdatud 24-cm koogivormi põhja.
2. Mikserda toasoe toorjuust suhkru ja vaniljesuhkruga. Mikserda juurde hapukoor ning ükshaaval munad. Viimasena lisa sidruni mahl ja riivitud martsipan.
3. Küpseta 160c ahjus 55 minutit.  Küpsemisaja lõppedes keera kuumus maha ning jäta kook ahju tahenema. Jahtunult aseta vormile peale toidukile või foolium ning hoia üleöö külmkapis.
4. Järgmisel päeval nii paar tundi enne serveerimist kuumuta nõus astelpajumahl, lisa eelnevalt 5 minutit külmas vees paisutatud ja üleliigsest veest kuivaks pigistatud lehtželatiin ning kui segu hakkab tahenema tõsta lusikaga koogile. Aseta kook veel 2-3 tunniks külmkappi tarretuma.

* Odense tooteid jagas katsetamiseks Kalev

5 comments:

  • Raili ütles ...

    Sügavkülmikus kisendasid viimased külmutatud astelpajumarjad oma saatuse järele. Leidsin selle retsepti ja proovisin järele. Alguses küpses kook ideaalselt. Imetlesin peale 55 min,et ei tekkinud mingit pragu keskele ega midagi :) keerasin kuumuse kinni ja jätsin koogi ahju... aga 15 min pärast oli keset koogi suur lõhe :( Kuna ainult astelpajusmahlast oleks olnud väga riskantne katet peale teha ( enamus oleks sinna prakku valgunud) tegin peale veel (manhattani koogile omase ) hapukoorekatte ja kõie peale siis astelpaju mahlast. Küsimus tekkis seda ette valmsitades. Zel. lehed tuleb enne külmas vees ikka nn paisuda lasta? Algajal võib siin segadus tekkida? Või pannakse lehed ka otse kuuma segussse? MA pole kunagi lehti otse kuuma segusse tõsnud ja ei julgenud riskida ka? ...aga äkki ikka saabki nii ka?

  • Kristel ütles ...

    Kahju, et koogile pragu sisse tuli. Mul ka aegajalt juhtub et tekivad praod ja ma ei ole siiani jaole saanud mis selle põhjustab. Aga želatiini osas tuleb tõesti need enne paisuma panna, ma ei mäleta küll, et oleksin teisiti teinud. Aitäh märkamast!

  • Ketlin Ilves ütles ...

    Mulle tundub, et natuke liiga vähe kohev jäi see toorjuustu sisu. Mida valesti tegin, et kook peale küpsemist ahjus kokku vajus, vaatamata sellele, et seda küpsetamise järel koheselt välja ei võtnud vaid jätsin jahtuma?

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD