Hapukapsaborš veiselihaga

07 jaanuar 2012 3 comments
ehk siis lugu sellest, kuidas ma vist pea 5h suppi keetsin ja seda nädal aega sõin. Iseenesest ei ole ju supi söömises jõulude ja aastavahetusejärgselt midagi paha ja tegelikult mulle maitses see supp niiväga et sõin seda heameelega. Ilmselt "maitses" siin ka asjaolu, et olin supi algusest lõpuni ise teinud, mis võib ju minupuhul olla iseenesest mõistetav aga ei, borši ma tegin esmakordselt ja tõenäoliselt ka mitte viimast korda. Eks kindlasti tööinimesel ei ole seda aega, et valmistada suppi neli-viis tundi ja lihtsam on poest haarata supipurk, lisada vett ja voila - Valmis! Aus ülestunnistus siis nüüd, et eks on ka minul neid päevi kui kiirem on teha purgisuppi sest näljased kõhud ootavad, kuigi jah, supi üle rõõmustan siin peres vist ainult mina. Järgmiseks ilmselt proovin teha kas hartšod või seljankat aga siis peab pisut täpsemalt mõtlema või retseptist välja lugema palju seda suppi valmib, sest selkorral sai seda pisut palju - nii 5liitrit. Retsepti võtsin blogardite kokaraamatust, mis veebist leituna asub ka - Mari-Liisi "Siit nurgast ja sealtnurgas" blogis, kuid nagu ikka, ei suuda ma kunagi ühtegi retsepti näpuga järge ajades teha ja mugandasin seda kapis olevaga.

Vajad veislihapuljongi keetmiseks:
1-1,5 kg Veiseliha (parem kui kondiga, mul oli kondita ja umbes 800g)
3l vett
3 loorberilehte
10 piprtatera
1 keskmine sibul
1 suurem porgand või 2 väiksemat
pisut soola

Supi sisse:
600g hautatud hapukapsast
4 kartulit
1 sibul
1 porgand
800g riivitud keedupeeti

maitsestamiseks:
2tl suhkrut
1tl 30% äädikat
soola
pipart
4 küüslauguküünt

Pese liha külma vee all. Vala potti külm vesi ning tõsta liha potti. Kui vesi on keema läinud, riisu pinnale tekkinud vaht. Lisa vette pooleks lõigatud sibul, terved porgandid, loorberilehed ja pipar. Lisa ka pisut soola, et liha ei jääks magedaks. Keeda puljongit vaiksel tulel kaane all umbes 3 tundi.

Kurna puljong ning tõsta liha kõrvale. tükelda kartul. Lõika sibul. Riivi porgand. Vala potti pisut õli, kuumuta sibul ja porgand poti põhjas pisut aega (kuni sibul muutub klaasjaks). Lisa puljong ning lase uuesti keema tõusta. Lisa kartul ka keeda umbes 10 minutit. Lisa hapukapsas ja riivitud punapeet ning keeda veel kõike umbes 7 minutit. Lisa tükeldatud veiseliha ning maitsesta supp suhkru,äädika, soola, pipra ning purustatud küüslauguga. Tõsta supipott tulelt ning lase supil maitsestuda. Serveeri hapukoorega.

3 comments:

  • Mari-Liis ütles ...

    Kristel, tõeline slow food ju!:) Meil jagub seda kogust max 2- ks päevaks, selline isetehud borš on ka üks väheseid suppe, mida meie peres armastavad kõik.

  • Kristel ütles ...

    ojaa :) aga, eks kui meil kõik sööks siis ilmselt jätkuks ka, aga meie 4 liikmelisest perekonnast olin vist ainult mina kes seda üle 2 liitri ära sõi :) aga küll ma neid harjutan ja võibolla söövad nad varsti mul kõik eest ära :)

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD