Aedoad seesamiseemnete ja munaga

22 jaanuar 2015 1 comments
Kaunviljad on tervisele äärmiselt kasulik, kuid miskipärast keskmine eestlane neid ei armasta. Kuulusin ka mina sinna hulka veel mõned aastad tagasi. Selle roa idee sain Lasnamäel, kortermajade vahel asuvast pisikesest korea restoranist "Annön", mida sõbranna mulle ühel korral tutvustas ning kuhu kuus ikka üks või kaks korda mul isu külastada tekib. Alati võtan seal ka seda rooga ning mul ei saa sellest isu täis. Ka kodus on mul sügavkülmas alati üks pakk varuks ning kui kõht tühi ja kiirelt vaja midagi valmistada on see roog alati esimene mis pähe tuleb. Maitsestamiseks on siin üks versioon, kuid maitsestada võib igaüks just endale sobivate maitseainetega.
Kaunviljad sisaldavad palju omastatavat valku. Kaunviljade juuremügarikes paljunevad bakterid muudavad õhus leiduvat lämmastikku selliselt, et taimed saavad seda otseselt kasutada aminohapete (valgu) tootmiseks. Sellepärast ongi kaunviljad väga valgurikkad, toitvad ja hinnatud. Ubade perekonda kuulub palju liike, millest meil on tuntumad aed- ja põlduba. Viimast tuntakse lihtsalt oa nime all, aeduba aga ka Türgi oana. Põlduba ületab oma valgusisalduse poolest teisi oaliike: kuivatatud ubades on valku 25–34% ehk rohkem kui lihas ja kalas. Näiteks omastab organism aedoavalke paremini kui kalavalke. Aedoa- ja hernevalk on üks paremaid asendamatute aminohapete (nt lüsiin, arginiin, türosiin, histidiin, metioniin, trüptofaan) allikaid ja organism omastab seda hästi. Sellepärast on kaunviljad hea kraam valguvajaduse katmiseks mõnel liha- või kalavabal päeval. Eriti vajalikud on nad aga taimetoitlastele, kes ei saa ainult taimede söömisest ajule ja teistele elutähtsatele organitele vajalikke aminohappeid. Kaunviljad aitavad ka kaalu langetada, peale selle tasub teada, et keha kulutab valkude seedimiseks väga palju energiat ehk 1/5 toiduga saadavast energiast. Seega omastame valgurikka toidu keharakkude suure vaeva ja töö tulemusel, mis on kaalu langetamise seisukohalt kasulik. Kaunviljades on valgu kõrval süsivesikuid, mis suurendavad söögist saadavat kalorihulka, ja kui neid süüa palju, peaks menüüs vähendama süsivesikute osakaalu, kuid selliselt kombineerituna annab viilu täisteraleivaga tasakaalustatud toidukorra.
aedubade toiteväärtuse leiab allolevast tabelist: 
Beans, snap, green, raw
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy131 kJ (31 kcal)
6.97 g
Dietary fiber2.7 g
0.22 g
1.83 g
Vitamins
Vitamin A equiv.
(4%)
35 μg
Thiamine (B1)
(7%)
0.082 mg
Riboflavin (B2)
(9%)
0.104 mg
Niacin (B3)
(5%)
0.734 mg
(5%)
0.225 mg
Vitamin B6
(11%)
0.141 mg
Folate (B9)
(8%)
33 μg
Vitamin C
(15%)
12.2 mg
Vitamin K
(14%)
14.4 μg
Trace metals
Calcium
(4%)
37 mg
Iron
(8%)
1.03 mg
Magnesium
(7%)
25 mg
Manganese
(10%)
0.216 mg
Phosphorus
(5%)
38 mg
Potassium
(4%)
211 mg
Zinc
(3%)
0.24 mg
Other constituents
Fluoride19 µg


Vaja läheb:
150 g külmutatud või värskeid aedube/türgi ube
1 muna
1/2 paprikat
2 sl magusat tšillikastet
5 g seesamiseenmeid
1 sl oliivõli

Voki kergelt pannil oliivõlis külmutatud oad. Löö pannile üks muna ning sega pidevalt. Lisa tükeldatud paprika ning magus tšillikaste. Raputa peale röstitud seesamiseemneid ning serveeri soojalt.
 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD