Karulaugumaania

18 mai 2011 2 comments
Mõned aastad tagasi ei saanud ma aru misasja inimesed siin külavahel metsas nii tohutult korjavad - ja seda enam, et tavalislt just siis kui kõik hakkab alles värskelt lehte minema. Minu pea ütles ju, et sellisel ajal pole nagu metsa all midagi korjata aga eksisin - eelmisel aastal, kui Karulaugu kasvuaeg hakkas juba läbi saama ja metsaääres enam autosi ja inimesi nii palju näha polnud sain teada et Karulauk (Allium ursinum) oli see imeloom. Kuna ma seda ise kunagi söönud ei olnud, sain teada, et pidavat olema selline küüslaugumaitseline sibula moodi taim. Sel aastal, kui märkasin taas teeäärseid autosid, teadsin, et nüüd on õige aeg sammud metsa seada ning see imeloom koju tuua. Selleks ajaks ma muidugi juba teadsin ka seda, et karulauk kuulub III kategooria looduskaitse all olevate liikide hulka, kuid mina, vana seadusehunt, uurisin järgi ning sain teada, et looduskaitseseadus ütleb, et keelatud on III kaitsekategooria taimede loodusest korjamine ulatuses, mis ohustab liigi säilimist selles elupaigas. Seega omale salatisse ja pestosse vähesel määral korjamine ei ole seaduse rikkumine ning nii see imeloom meile koju tuligi - Ja siit me kõik sellest vaimustusse ka sattusime.

Esmalt valmis sellest karulaugupesto:
30 g karulaugulehti
30 g röstitud seedermänniseemneid
0,5 dl oliivõli
1 sl värskelt riivitud parmesani
sidrunimahla
soola

rösti seedermänniseemned kuival pannil. Pese karulaugulehed, kuivata ning haki tükkideks. Purusta saumiksriga koos seedermänniseemnetega. Nirista hulka õli. Maitsesta soola ning sidrunimahlaga ning viimasena lisa värskelt riivitud parmesan.
*Allikas: Toidutare

Karulaugu-kanapasta
Valminud kogusest pestost valmistasin väga maitsva karulaugu-kanapasta.
Kogus u 3-4le.
Vajad:
300g kanafileed
karulaugupestot (vt eelmist retsepti)
soolaga maitsestatud vees keedetud pastat (lintnuudleid nt)
riivitud parmesani

Prae kanafilee kergelt soolaga maitsestades. Lisa al´dente keenud pasta ning sega hulka karulaugupesto. Serveeri värskelt riivitud parmesaniga.

Karulaugu - kodujuustusalat
Siiski olin ma endiselt eufoorias sellest maitsvast taimest siis järgmisel päeval läksin uue saagi jahile - no ja seda on siin ikka palju veel :) ning siis valmistasin grillliha kõrvale sellise salati. Isegi mu lastaialaps sõi seda ja kiitis, et kui hea salat see olevat. Mille üle minul oli ikka väga hea meel, sest karulaugus on 10-15korda rohkem c-vitamiini kui sidrunis.
Vajad:
peotäis karulaugulehti
400g kodujuustu
3väikest kurki
2sl hapukoort
soola
Sega kõik komponendid tükeldatuna kokku, lisa hapukoor ning maitsesta vähese soolaga.

2 comments:

  • Anonüümne ütles ...

    Dsiisas kraist, ma ka ei tea mõhkugi karulaugust, aga igast blogist juba loen selle kohta :/ Pean vist lausa karulaugu ekskursiooni ette võtma metsa :) Või uurima miskine ta välja näeb ja saaremaal maja ümber silmad lahti hoidma... :O

  • Kristel ütles ...

    nuvot, saab ka veel enne vanaks saamis targemaks :) tegelt kui siiakanti tuled siis võin sind metsa viia tutvust tegema selle taimega....praegu veel päris normaalsed siin, kui taim õitsema hakkab siis pidi puiseks ära minema. Tegelt näevad nad välja kui piibelehe lehed :)

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD