Arbuusi ja grillitud halloumi salat ürdise kastmega

09 juuli 2012 2 comments
Minu selleaastane avastus on halloumi juust. Siiani ma ei ole ühtegi retsepti üles täheldanud, kuna ma grillin selle lihtsalt krõbedaks ja söön niisama salatiga või grillitud suvikõrvitsa, paprikaga - kusjuures rohkem ei olegi vaja. Tõenäoliselt olen kõik kaubanduses eksisteerivad versioonid ära proovinud ja üldiselt sobivad kõik, kuid ühel sordil oli pisut tugevam kitsejuustu maitse, mis mulle väga ei meeldinud aga siiski, kõige hullem polnud.
Selle retsepti idee jäi silma kusagilt interneti avarustes ringi surfates ning mulle tundub, et selline kooslus on mujal maailmas suhteliselt tuntud. Ideest sai teostus, kui mul ämm tõi külakostiks väga suure arbuusi. Meile, mehega - väga maitses, lapsed sõid seest vaid arbuusi välja. Salatile tegin peale kerge oliivõli-mündi-basiiliku ja küüslaugukastme, millega salat oli veelgi parem. Siinkohal aga soovitan küüslaugu doseerimisega ettevaatlik olla ja kui kasutada kodumaist küüslauku siis soovitan panna poole retseptis antud kogusest.
Salati jaoks vajad:
500g seemnetest puhastatud arbuusi
200g Halloumi juustu

Kastme jaoks:
50ml oliivõli
värsket basiilikut
värsket münti
0,5-1 küüslauguküüs
pisut soola-pipart

Lõika arbuus kuubikuteks, eemalda seemned. Lõika halloumi juust umbes 1cm paksusteks viiludeks ning grilli keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta kõrvale ning jahuta pisut. Lõika jahtunud halloumi kuubikuteks ning sega arbuusiga.
Kastme valmistamiseks haki basiilik, münt ja küüslauguküüned peeneks. Sega oliivõliga ning maitsesta vähese soola ja pipraga. Vala kaste salatile ning sega läbi. Serveeri kohe.

NB! Suupistena serveerimiseks torka kokteilitikule arbuus ja halloumi vaheldumisi ning tilguta peale kastet.


2 comments:

  • Katriin ütles ...

    Halloumi ja arbuusi kooslus on tõesti Küprosel, kust see juust siis ka pärit on, suvine igapäevane nähtus. Ja maitseb sama hea, kui Hispaania sink meloniga :). Mündi lisamist oliiviõlile enne salatile valamist proovisin ka esimest korda just Küprosel ja see ka põhjus, miks mündi sel aastal ka oma aeda istutasin :)

  • Kristel ütles ...

    Katriin, kas küprosel söödi halloumit ka grillimata? või mis huvitavaid versioone veel seal kasutati koos halloumiga? Vot kus kukkusin nüüd pärima :) Mõlten lihtsalt kas on veel midagi vapustavalt head mida selle juustuga teha annaks.

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD