Tumeda šokolaadi creme brülee

01 veebruar 2012 3 comments
Sel aastal oli jõuluvana eriti teadlik köögividinate soovist, mis mul juba ammu peas on keerlenud ja ootanud hetke, et mõnes poes mu silma alla sattudes ostukorvi pääseks. Siiski oli jõuluvana nii tore ja tõi mulle leegiheitja ja nii mõnedki muud toredad vidinad mida peagi oma uute postituste toitude valmistamisel kavatsen kasutada. Esmalt siis proovisin - esimest korda! valmistada creme brüleed ja ütleme nii et õnnestud suurepäraselt. Kahjuks ma ei ole kunagi söönud toitlustusasutustes šokolaadi creme brüleed, seega ei ole millegiga võrrelda. Kusjuures imelik on see, et paljudes toitlustusasutustes on magustoitude nimekirjas creme brülee aga mitte kusagil ei ole see šokolaadist - tumedast šokolaadist, huvitav miks? teab keegi? Aluseks võtsin Martha Stewarti Chocolate Creme Brulee - mida mugandasin pisut käepärasemaks.
A ja kui keegi arvab, et oh teen kiirelt ühe creme brülee õhtuseks magustoiduks siis ka minu jaoks oli üllatus, sest see on päris põhjalikult ettevalmistust vajav magustoit, mis vajab tunni ajast küpsemisaega ning vähemalt 4h jahtumisaega. Aga kui kõik eelnev on juba valmis siis tõesti on siuh-säuh magustoit valmis.


Vajad 6 magustoidu jaoks:
2dl vahukoort
2dl piima
200g Odense 55% küpsetusšokolaadi
1tl vaniljeekstrakti
4 munakollast
50g suhkrut

suhkrut karamelliseerimiseks

Kuumuta ahi 170C-ni. Kuumuta kuumavee vannil vahukoor ja piim. Sega sisse pool suhkrukogusest ning peeneks hakitud šokolaad. Kuumuta seni kui šokolaad on täielikult sulanud ning eemalda veevannilt.  Vala šokolaadisegu sellisesse anumasse kust seda saab kergelt valada. Vahusta teises kausis munakollased ülejäänud suhkruga kuni tekib kerge vaht. Vala alguses väga ettevaatlikult ja vähehaaval, samal ajal tugevalt vispliga vahustades šokolaadisegu munakollaste hulka. Kui kogu šokolaadisegu ja munakollased on kokku segatud, vala ramekinidesse valminud segu. Aseta ramekinid näiteks ahjuvormi põhja ning täida ahjuvorm sooja veega, selliselt et ramekinid on pisut üle poole vees. Küpseta ahjus 1 tund. Tõsta jahtuma ning jahuta vähemalt 4h külmkapis. Enne serveerimist kata brüleele ühtlane õhuke kiht rafineerimata suhkrut ning karamelliseeri suhkur leegiheitjaga.
Retseptis kasutatud Odense tooteid jagas katsetamiseks kommivabrik Kalev 

3 comments:

  • Juc ütles ...

    Oi kui ilus ja isuäratav! Ostsin endale just mõne nädala eest leegiheitja (kõlab nagu kahur!) ja see ootab nüüd kapis inspiratsioonipuhangut. Äkki teengi seda šokolaadist créme bruléed! Aitäh igatahes idee eest! :)

  • Kristel ütles ...

    palun palun, ka minul ootas see leegihetja insporatsioonipuhangut, või siis pigem aega kui kapis olid kõik vajalikud komponendd olemas. Siiski esmakordsel kasutamisel mul see karamellikiht väga hästi ei õnnestunud, võibolla oleks pidanud kasutama hoopis valget suhkrut. eks teine kord proovin valgega. Aga brülee oli tõesti väga maitsev ja olenemata veel pimedast ajast said pildid ka täitsa okeid :) aga ma vist üldse olen oma piltide suhtes väga kriitiliseks muutunud.

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD