Tagurpidi ricottakook vintis ploomidega

06 oktoober 2013 2 comments
Tagurpidi kook on ammune klaasika, siinne retsept pole klassikalise Tarte tatin ehk tagurpidi ploomikoogiga vaid tulemuseks on õhuline ja väga hõrk suus sulav kook. Ploomid on eelnevalt mandlilikööris leotatud mis annab hea maitsenüansi. Kuna kook küpsetatakse põhi peal siis ricottatäidis jääb imeliselt kreemine mis lausa sulab suus.

kate:
400 g ploome
25 ml amarettot (või muud mandlilikööri)
20 g võid
15 g demerara suhkrut

täidis:
750 g ricotta kohupiimapastat (Otto)
200 g maitsestamata toorjuustu (Philadelphia)
100 g suhkrut
2 muna
50 ml mandlijahu
2 tl vaniljesuhkrut

Põhi:
165g kaerajahu
60 g võid
1/2 tl küpsetuspulbrit
pisut soola



1. Poolita ploomid ning eemalda kivid. Sega ploomid amarettoga ning sega aegajalt.
2. põhja valmistamiseks sega kaerajahu, küpsetuspulber vähese soolaga segamini. Sulata või ning sega jahusegusse. Mudi tainast niikaua kui tainast saad palli. Suru toidukile vahel pall lapikuks ning suru seni kui saavutad koogivormi suuruse ketta.
3. Vahusta kokku ricotta, toasoe toorjuust, suhkur ja vaniljesuhkur. Lisa vahustamise ajal ükshaaval munad ning viimasena lisa mandlijahu. Vahusta kuni täidis on ühtlane.
4. Kuumuta ahi 160C-ni (pöördõhk).
5. Vooderda 24 cm koogivorm küpsetuspaberiga. Lõika külm või õhukesteks viiludeks ning jaota küpsetuspaberile, raputa peale suhkur ning tõsta kõige peale amarettost nõrutatud ploomid (võid lõigata ploomid neljaks). Vala ploomidest järele jäänud amaretto ricottatäidisesse ning vala täidis ploomidele. Tõsta täidise peale koogipõhi ning küpseta kooki 160C juures 55 minutit. Lase enne serveerimist koogil korralikult maha jahtuda.

2 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD