Endiselt maailma parim rabarberikook

10 aprill 2013 25 comments
< uuendus aprill 2013 - See kook on endiselt rabarberikookide topis - nüüd ka uuendusena, kus lisasin rabarberid roosade koortega, mis annab täidisele ilusa roosaka jume ning suurendasin ricotta kogust poole võrra. Maitseb endiselt imeliselt :) >

See kook väärib tõepoolest tiitlit - maailma parim rabarberikook. Esimese koogi tegin Juta retsepti järgi ning see oli äärmiselt maitsev. Kuigi rabarbereid oli mul koogi sisse panna oluliselt vähem ja beseekiht oli lõppkokkuvõttes tugevas ülekaalus. Kohe tekkis ka idee proovida koogi lahjemat versiooni, kus vahukoore asemel on ricotta - ja tulemus oli sama maitsev - või võiks öelda, et isegi parem kui eelmine. Kuna ma teistkordsel valmistamisel retsepti enam sõnasõnalt ei lugenud siis hiljem, kui kook ahjus oli, avastasin, et olin ikkagi osa asju teisiti teinud. Maitsestamata jogurtit mul ka kapis ei olnud, kuid edukalt toimis ka rabarberi-kaera jogurt. Aga tulemus oli siiski väga väga hea. Kindlasti jääb see retsept minu lemmikute hulka ja ma ei ole enam kindel kas ma tahangi teisi rabarberikoogi variante niipea katsetada.

Vaja läheb:
200 g jahu
50 g suhkrut
pisut soola
100 g külma võid
1 munakollane
1 sl jogurtit

Täidise jaoks:
700 g tükkideks lõigatud rabarberit
500 g ricotta kohupiimapastat (Otto)
100 g suhkrut
1 muna
1/2 vanillikauna seemneid või 1 sl vaniljesuhkrut

Beseekatte jaoks:
150 g suhkrut
3 munavalget
1 tl sidrunimahla


1. Sega jahu, sool ja suhkur omavahel. Lisa tükeldades või ning mudi tainast kuni tekib teraline mass. Lisa munakollane ja jogurt, sõtku ühtlaseks taignaks. Tee taignast pall, pane see toidukiles 30 minutiks külmkappi.
2. Tükelda rabarber, sega suhkruga ja jäta seisma, et mahlad jooksma hakkaksid. Umbes 10 minuti pärast kurna hoolikalt üleliigne mahl välja.
3. Rulli tainas jahusel laual õhukeseks. Kata 24 cm suurune koogivorm küpsetuspaberiga ja suru rullitud tainas vormi põhja ning külgedele. Eelküpseta põhja 180C juures 5 minutit, laota rabarberitükid vormi ja küpseta veel umbes 15 minutit.
4. Sega ricotta, muna, vaniljeseemnete (või pulbriga) ja rabarberist eemaldatud vedelikuga. Vala segu rabarberitele ja küpseta veel 20 minutit.
5. Kui kook on peaaegu valmis, nii et täidis ei ole enam vedel, vahusta munavalged sidrunimahla ja suhkruga kõvaks vahuks. Kata kook vahuga ja küpseta veel mõned minutid kuni vaht tippudest õrnalt kuldseks tõmbub.
Maitseb paremini jahtunult!


25 comments:

  • Margit Villems ütles ...

    See kook on auga oma nime ära teeninud! Eelmisel aastal ma ei mäleta mitu korda sai seda tehtud ja täna siis sai selle aasta esimene rabarberikook just valmis. mmmmmm....

  • Kristel ütles ...

    Täiesti nõus! Sel aastal olen juba seda kooki teinud ja ma üldsegi veel kahtlen kas hakkan midagi uudset leiutama kui nii hea koogiretsept on varnast võtta.

  • Andrus ütles ...

    Väga hea tõepoolest, kasutasin maasika-ricottat. Kahjuks besee ei õnnestunud seekord eriti aga mis sa meesterahva kohta ikka esimese korraga tahad :D
    Aitäh!

  • Kristel ütles ...

    Rõõm kuulda, et ka mehed on niivõrd tublid ja teevad kooke. Super!
    Beseega ongi nii, et see õnnestuks tuleb jälgida et nii kauss ja vispel, kus munavalget vahustada peaks olema piinlikult puhtad ning munavalge eraldamisel kollasest ei kukuks munavalge sisse mitte pisematki munakollase tükki - Kui kõik nimetatud on korras siis peaks besee igaljuhul õnnestuma! Edaspidiseid edukaid katsetusi soovides, Kristel

  • Anonüümne ütles ...

    Proovisin ka retsepti ära:) Selline mõnus-mahlane suutäis. Ei ole liiga hapu ega liiga magus. Retseptist kaldusin aga natuke muidugi kõrvale - ricotta ära ostetud, avastasin tegema hakates, et ideaalis peaks pastaga tegu olema:( Ühest kommentaarist tulenevalt lisasin siis ricotta kohupiimale natuke maasikamoosi ja lasin saumiksriga massi kreemisemaks. Bežee ei õnnestunud sel korral kahjuks ka minul - olgugi, et hoolikalt kõik nõud üle pesin ja kuivatasin ning munavalged otse külmkapist võtsin, tekkis koheva vahu asemel tihe munavalge kreem:( Kuna pole varem sidrunimahla kasutanud, ei tea, kuivõrd selles asi võis olla. Maitset see aga õnneks ei rikkunud:)
    Üks kõrvalekalle retseptist oli tegelikult veel - jogurti asemel kasutasin taignas hapukoort ning kuna taigna rullimine pole mu lemmiktegevus, siis vajutasin kätega taigna vormi põhja-äärtele:)

  • Puhvis Kukk ütles ...

    Pean ka ytlema et vaga hea on, minul onnestus ilusasti, rabarbist tuli kull mahla valja parast lahti loikamist aga see rabarber lihtsalt. Vaga, vaga maitsev. Kiidud kokale.

  • libliklind ütles ...

    tõesti super kook. aitäh retseptijagajale. Modifitseerisin täidist kodujuustuga (meie külapoes polnud nii peent asja nagu ricotta) ja see ei olnud kindlasti halvem.

  • Anonüümne ütles ...

    kas see sobib ka eelmine päev valmis teha ja külmkapis hoida või kaotab oma hõrku maitset?

  • Kristel ütles ...

    Rõõm kuulda, et see retsept nii palju positiivset tagasisidet saab ja veelgi toredam on koogi valmistajad on leidlikud ja olenemata asendustest on valminud kook meeltmööda.
    Anonüümne - koogi võib valmis teha eelmisel päeval küll, kuid peal olev besee kaotab kindlasti pisut oma maitseomadustelt.
    Unknown - ma ei ole kartulijahu rabarberile lisanud ja tegelikult kuulen sellisest omadusest esmakordselt. Kas tõesti kartulijahu ajab rabarberi vett jooksma? peaks proovima.

  • Kaja ütles ...

    Minu arust pannakse kartulijahu selleks, et see vedelikku seoks, olen kohanud retsepte, kus marjad tuleb natukese kartulijahuga segada.

  • Kristel ütles ...

    antud retseptis ei ole vaja seda mahla siduda, kuna eelnevalt pannakse rabarberid suhkrusse seisma ning hiljem kasutatakse eraldunud mahl täidises ära. Soovi korral võib muidugi kartulitärklist mahlast tühjaks jooksnud rabarberitele segada, et juhul kui küpsedes hakkavad rabarberid veel mahla ajama, ei muudaks see kooki vedelamaks.

  • Unknown ütles ...

    Mul parajasti kook ahjus. Ootab, et munavalge pealt kuldseks läheks. Ehmatas aga see, et riccotta (kasutasin neid Otto kandilisi) ei läinudki kõvaks, kui, siis ehk natukene - lasin lausa kauem kui 20 minutit küpseda :( Nüüd ei teagi, kas olen midagi valesti teinud või läheb riccotta jahtudes tahkemaks. Kahtlusti tekitas ka see, et täidisesse läks ainult 1 muna (?). Praegu, kui ahju vaatan, on küll kõik super kaunis, munavalge hakkab värvi muutma... aga mis seal sees on....? palun öelge, et nii peabki :)

  • Kristel ütles ...

    See pabki natuke vedelam jääma - see tagab et täidis on kreemine, mitte munane. Nüüdseks peaks kook olema juba valmis - kuidas tulemus tuli?

  • Ülle ütles ...

    Jah, on järgmine hommik, koogist on pool äragi söödud. :) Maitseb hästi! Munavalge bezee õnnestus ideaalselt. Kuna mul on ricotaga vähe kogemusi (loe: kogemused puuduvad :)), siis prooviksin järgmine kord mõnda muud "kandilise" ricota asemel. Millise tootja milline toode oleks sellele koogile kõige sobivam?

  • Anonüümne ütles ...

    Kes ei saa beseega hakkama, võin jagada väga lihtsaid nippe - nimelt ei tohi mingil juhul hakata külmakapist võetud mune vahustama, need peavad tingimata olema toasoojad ja võimalikult hiljuti munetud (poemunade puhul on seda keeruline kontrollida). Lisaks ei tohiks vahustuskauss olla plastikust ning suhkru (koos veidikese tärkilisega) lisan ma siis, kui vaht on juba pehme, mitte kohe alguses. Kui vaht on juba kõvem, läikivam, siis lisan ma valgeveiniäädikat/sidrunimahla (ehk kuni 1 tl). Tulemus on tulnud alati suurepärane.

  • Anonüümne ütles ...

    Miks siin nii kiidetakse seda retsepti,tegin eile ja see 700g rabarberit oli ikka liiast.Proovin uuesti poole väiksema kogusega.

  • Anonüümne ütles ...

    Olen seda kooki teinud sellel aastal juba mitu korda nii enda perele kui ka suuremale seltskonnale ja kiidusõnu jääbki igalt poolt tulema. Jogurtit ei ole põhja pannud kuna ei ole kodus olnud ja endiselt sama hea. Kohupiima olen kasutanud tavalist kui ka isegi tuubi, oleneb mis kodus on ja supper hea ikkagi.

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD