Maailma parim astelpaju juustukook

31 mai 2016 3 comments
See kook on saanud inspiratsiooni retstoran NOA peakoka poolel pakutud magustoidust. Astelpaju mõnus hapusus, mandlilikööri nüanss ning minupoolt juurde lisatud valge šokolaad annavad sellise maitseelamuse, et peale koogi proovimist valitseb laua taga haudvaikus sest massiivsest sisemisest mõminast ei jätku ruumi liigsetele sõnadele. Kui siiani ei ole astelpaju olnud mu lemmikmari siis nüüd on see uskumus muudetud ja õigete komponentidega väga väärt tooraine. Astelpaju on üks taimedest,mille raviomadusi on juba ammu tunnistanud ka tavameditsiin. Sest nendes pisikestes oranzhides marjades on seitse korda rohkem C-vitamiini kui sidrunis. Peale selle veel väga palju B-1, B-2, B-6, P-ja E-vitamiini, foolhapet, magneesiumi, rauda, tsinki, vaske,mangaani, koobaltit, kasulikke rasvhappeid ja eeterlikke õlisid. Astelpaju stimuleerib hormonaalset ja immuunsüsteemi ning sobib seega suurepäraselt organismi turgutamiseks nii enne viiruste hooaja algust kui ka siis, kui haigus juba kallal. Astelpaju on hea kasutada pärast operatsioone ja traumasid: ta vähendab põletikku, vaigistab valu, parandab haavu, tapab mikroobe ja soodustab vigastatud kudede taastumist. Astelpaju vähendab kolesterooli hulka veres ning pidurdab veresoonte lupjumist. Teda võib tarbida mao-, maksa- ja soolehaiguste korral, ta toob kergendust naha ja liigesehaigetele, vähendab üleminekuaastate vaevusi.
Kui kõiki seda loetelu kokku võtta on tegemist meie oma superfoodiga ning ei pea hakkama otsima kaugelt ja kalleid supertoite, vaid kasutagem seda mis meil käepärast on.

Põhi:
180 g digestive küpsiseid
80 g võid

Täidis:
400 g maitsestamata toorjuustu (Otto köögi toorjuust)
400 g astelpaju marju
75 ml mandlilikööri
200 g valget šokolaadi pähklitega (nt Ritter Sport)
3 lehtželatiini

kaunistuseks:
beseeküpsiseid
astelpajumarju

Purusta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru küpsisepuru 24-cm lahtikäiva koogivormi põhja. Püreesta astelpajumarjad ning suru läbi sõela, seemnete ja kestade eemaldamiseks. Lisa astelpajupüreele liköör ning toorjuust ning sega või mikserda ühtlaseks. Sulata valge šokolaad ja lisa toorjuustusegule. Pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette paisuma. Pigista üleliigne vesi välja ning sulata mikrolaineahjus või pisut keevat vett peale lisades vedelaks. Lisa ettevaatlikult koogitäidisele ning vala valminud täidis koogipõhjale. Tõsta vähemalt 4 tunniks külmikusse tahenema. Enne serveerimist kaunista kook purustatud beseeküpsiste ja astelpajumarjadega.
Nõud ja aksessuaarid: Perfect Home

3 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD