mmm...suvi, maasikad, soe hommik terassil koos kohvi ja väikse koogiga. Imeline, kas pole? Ma ei tea kas õnneks või kahjuks, kuid ikkagi ei saa mul veel sellest maasika-rabarberi kooslusest kõrini. Aga eks tulebki korralikult hooaega ära kasutades, organism vitamiine täis pugida, et sügisel ei tuleks iga viirus maha murdma. Praegu aga naudime kooki ja ilusat ilma.
Taigna kogused on antud kahe põhja valmistamise jaoks, kuna väiksemat kogust on suhteliselt ebamugav valmistada. Soovi korral võib järelejäänud taigna sügavkülmutada ning kui tekib soov uus pirukas valmistada, saab sügavkülmast taigna lihtsalt üles sulatada ning pool pirukat ongi juba valmis.
Taigen:
150 g võid
50g suhkrut
60ml mandlijahu
1/4 tl soola
1/4 tl vaniljeekstrakti või 1tl vaniljesuhkrut
1 muna
250 g jahu
Täidis:
250 g rabarberit
50 g pruuni suhkrut
200 g ricotta kohupiima (Otto)
50 g suhkrut
1 muna
1 tl vaniljeekstrakti
200-300g värskeid maasikaid
1. Taigna valmistamiseks vahusta toasoe või suhkruga kreemjaks. Sega hulka sool, mandlijahu, vaniljeekstrakt või vaniljesuhkur ja jahu. Viimasena lisa muna ning sega kuni moodustub tainas. Jaga valminud tainas kaheks, suru lapikuks ning aseta toidukilesse pakituna, vähemalt 1 tunniks, külmikusse tahenema.
2. Kui tainas on tahenenud. Rulli kahe küpsetuspaberi vahel pirukavormi suuruseks. Või jaota näppude abil tainas ühtlaselt vormi põhja ning äärtele. Rebi fooliumist pisut laiemad ribad, kui piruka vormi ääred ning vajuta need vormi äärtele ja põhja, et küpsemise alguses piruka ääred alla ei vajuks. Kuumuta ahi 180C-ni ning küpseta umbes 20 minutit (10 minuti pärast eemalda ettevaatlikult fooliumi ääred), kuni põhi muutub kuldseks.
3. Täidise jaoks lõika rabarber tükkideks (kui sul on värsked rabarberi varred siis ei ole neid vaja koorida ja võib täidisesse jätta koos koortega). Kuumuta väikeses potis rabarber, suhkur ja sidruni mahl keemiseni, alanda pliidil kuumust ning kuumuta kuni rabarber on muutunud pehmeks. Jahuta täidis maha ning sega ricotta, suhkru, muna ja vaniljeekstraktiga ühtlaseks. Võid soovi korral täidise ka saumikseriga ühtlaseks püreerida.
4. Kuumuta ahi 180Cni, vala täidis põhjale ning küpseta umbes 15 minutit või kuni täidis on tahenenud.
5. Lase piruka täielikult maha jahtuda ning enne serveerimist lõika peale värsked maasikad.
* retsept mugandatud kujul Donna Hay raamatust "Seasons"
Taigna kogused on antud kahe põhja valmistamise jaoks, kuna väiksemat kogust on suhteliselt ebamugav valmistada. Soovi korral võib järelejäänud taigna sügavkülmutada ning kui tekib soov uus pirukas valmistada, saab sügavkülmast taigna lihtsalt üles sulatada ning pool pirukat ongi juba valmis.
Taigen:
150 g võid
50g suhkrut
60ml mandlijahu
1/4 tl soola
1/4 tl vaniljeekstrakti või 1tl vaniljesuhkrut
1 muna
250 g jahu
Täidis:
250 g rabarberit
50 g pruuni suhkrut
200 g ricotta kohupiima (Otto)
50 g suhkrut
1 muna
1 tl vaniljeekstrakti
200-300g värskeid maasikaid
1. Taigna valmistamiseks vahusta toasoe või suhkruga kreemjaks. Sega hulka sool, mandlijahu, vaniljeekstrakt või vaniljesuhkur ja jahu. Viimasena lisa muna ning sega kuni moodustub tainas. Jaga valminud tainas kaheks, suru lapikuks ning aseta toidukilesse pakituna, vähemalt 1 tunniks, külmikusse tahenema.
2. Kui tainas on tahenenud. Rulli kahe küpsetuspaberi vahel pirukavormi suuruseks. Või jaota näppude abil tainas ühtlaselt vormi põhja ning äärtele. Rebi fooliumist pisut laiemad ribad, kui piruka vormi ääred ning vajuta need vormi äärtele ja põhja, et küpsemise alguses piruka ääred alla ei vajuks. Kuumuta ahi 180C-ni ning küpseta umbes 20 minutit (10 minuti pärast eemalda ettevaatlikult fooliumi ääred), kuni põhi muutub kuldseks.
3. Täidise jaoks lõika rabarber tükkideks (kui sul on värsked rabarberi varred siis ei ole neid vaja koorida ja võib täidisesse jätta koos koortega). Kuumuta väikeses potis rabarber, suhkur ja sidruni mahl keemiseni, alanda pliidil kuumust ning kuumuta kuni rabarber on muutunud pehmeks. Jahuta täidis maha ning sega ricotta, suhkru, muna ja vaniljeekstraktiga ühtlaseks. Võid soovi korral täidise ka saumikseriga ühtlaseks püreerida.
4. Kuumuta ahi 180Cni, vala täidis põhjale ning küpseta umbes 15 minutit või kuni täidis on tahenenud.
5. Lase piruka täielikult maha jahtuda ning enne serveerimist lõika peale värsked maasikad.
* retsept mugandatud kujul Donna Hay raamatust "Seasons"
0 comments:
Postita kommentaar