Mandlipiim ja mandlijahu

29 aprill 2013 2 comments
Vahest tuleb pea tööle panna seda eriti siis, kui saan ootamatult teada, et pean vähemalt kaks nädalat piimata läbi ajama. Ega piim mu toidulauale üldiselt rohkem, kui vahustatuna kohvi sees, ei satu - see eest piimatooteid armastan väga ning nagu püsijälgija teab, siit ei leia väga palju pärmi või kreemikooke, vaid ikka toorjuustukooke. Ei tea kas sellest või millegist muust tingituna olengi hetkel selle ees, et pean piimatoodetega pisut vahet pidama ning ajendatuna sellest, et hommikukohv nii must ei oleks avastasin mandlipiima - mida müüakse peamiselt ökopoodides. Kohalik ökopood oli sellest tühi seega proovisin valmistada seda ise ja minu suureks üllatuseks oli seda väga lihtne valmistada. Lisaks sai veel päris arvestatava koguse mandlijahu, mida muidu tuleb poest kalli raha eest osta - nii et kasud igati sees. Mandlid soovitan siiski osta ökopoest, sest siis on teada, et valmiv mandlipiim on võimalikult kvaliteetne.

Kui üldiselt on mandlipiima valmistamisel mandlite ja vee suhe 1:3 siis minuarust sai see selliselt liiga lahja. Lisasin maitseks juurde veel mett ja vaniljeekstrakti. Kuid leidsin ka retsepte kus mandlipiima  maitsestamiseks on välja pakutud variante datlite või banaaniga. Mina neid siiski proovida ei saanud sest ka need toiduained on mu menüüst mõneks ajaks väljas. Lisaks koorisin mandlid ära, kuid kes seda teha ei taha võib mandlid ka koortega blendrisse panna.



Mandlipiima jaoks vajad (valmib u 0.7 liitrit):
200 g mandleid
6-7 dl vett
2 tl mett
1 tl vaniljeekstrakti

1. Kata mandlid veega ning leota umbes 12-16 tundi.
2. Järgmisel päeval loputa mandlid puhta veega üle. Vala peale peaaegu kuum vesi, lase seista 2-3 minutit. Koori mandlid kas puhta köögirätikuga hõõrudes või eemalda koored käsitsi.
3. Vala mandlid blenderisse, lisa pool retseptis antud vee kogusest ning blenderda paar minutit, kuni saavutad ühtlase valge vedeliku.
4. Kurna läbi mitmekordse marli või sõelda. Maitsesta mee ja vaniljeekstraktiga või muu meelepärasega.
Säilita külmkapis.

Mandlijahu:
Mandlijahu valmistamiseks määri mandlipiima kurnamisel järele jäänud mandlimass küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning kuivata 80C ahjus aeg-ajalt segades kuni mass on täielikult kuiv. See võib olenevalt ahjust võtta 20 minutit kuni tund.


2 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD