Kergelt apelsinine šokolaadikook

02 detsember 2012 5 comments

Detsember on aeg, kus apelsinid ja mandariinid on kõige paremad ning mõlemad sobivad šokolaadiga ideaalselt kokku. Detsember on ka jõulukuu kus jõululaual olev toit on enamasti rammus ning magustoit selle lõpetuseks võiks ju olla pigem kergem. Siiski siinkohal on tore just vastupidiselt teha ning jõuluõhtu lõpetuseks  võiks olla üks kange mõru kohv ning luksuslikult tunduv kreemiselt imemaitsev šokolaadikook. 
See kook on kindlasti minul jõululaual, sest sel aastal on meil jõulud teisiti ning külla on oodata suuremat seltskonda, selliseks puhuks ongi ju ideaalne võimalus magustoit juba eelmisel päeval valmis küpsetada ning magustoidu serveerimiseks kook lihtsalt lahti lõigata, et siis kõik koos saaksid mõnusalt kooki nautida.
Vaja läheb: 
180 g digestive küpsiseid
80 g võid

6 karpi Milka toorjuustu (Philadelphia)
4 muna
3 sl Cointreau likööri
1 tl riivitud apelsinikoort
1 tl vaniljesuhkrut
70 g tumedat šokolaadi

50 g valget šokolaadi
jõhvikaid

Põhja jaoks purusta küpsised ning sega sulavõiga. Suru küpsisesegu 24-cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja.
Täidise valmistamiseks mikserda kokku toasoe toorjuust, apelsiniliköör, riivitud apelsinikoor, vaniljesuhkur. Lisa ükshaaval munad ning mikserda kuni segu on ühtlane. Vala täidis koogipõhjale. Sulata šokolaad ning nirista koogile. Huvitavama tulemuse saamiseks võid kahvliga tumeda šokolaadi sees sik-sakke vedada.
Eelkuumuta ahi 160C-ni (soovitavalt tõsta ahju põhja kuumakindel nõu, mis on täidetud veega) ning küpseta kooki 60 minutit, lase ahjust välja võtmata rahulikult jahtuda ning tõsta umbes tunni möödudes üleööks külmkappi.
Enne serveerimist sulata valge šokolaad. Kasta jõhvikad šokolaadi sisse ning kaunista kook.


5 comments:

  • Unknown ütles ...

    Ahvatlev ;) Kindlasti proovin ... Kas apelsini likööri võiks millegagi asendada/ärajätta? Ja kui teha 26 cm vormis, kas antud kogustega jääb liiga õhuke kiht?

  • Kristel ütles ...

    Võimaluse korral soovitan siiski see väike kogus likööri koogi sisse panna, sest see annab maisele väga palju juurde, kuid alkoholiseks seda siiski ei tee. Kui nüüd tõesti tegemist kas põhimõttelise küsimusega siis muidugi võib selle välja jätta ning lisada maitse järgi apelsinikoort või apelsiniessentsi, et apelsinimekki ikka tunda oleks.
    Kui kook valmistada suuremas vormis siis jääb ta pisut madalam, kuid kindlasti märkimisväärselt õhuke. Suuremas vormis küpsetades tuleks küpsetusaega pisut vähendada, nii umbes 5-10 minutit, kuna kook küpseb kiiremini läbi. Õige oleks ahi välja keerata, kui kook on äärtest küps, kuid keskelt on pisut niiskem. Mõnusaid koogielamusi :)

  • Anonüümne ütles ...

    Asi ei ole põhimõttes - lihtsalt kohalikus kaubanduses ei leidu kahjuks apelsinilikööri ;) Seepärast mõtlesinigi, et äkki annab asendada! Ja kuna ka Milka toorjuustu ei müüda iga lpool, siis selle asemel tuleb kasutada Farmi oma! Vaatame, kuidas välja tuleb. Ingrid

  • Kristel ütles ...

    Kui kaubandus ei paku siis on muidugi teine asi :) Toorjuustu kohta niipalju, et kuna Milka karbis on 175g toorjuustu ja Farmil 150g, tuleb teisi koostisosi vähendamata kautada 7 karpi Farmi toorjuustu.

  • Anonüümne ütles ...

    Kook tehtud - mõningate mugandustega muidugi ;) Kasutasin 6 karpi Farmi toorjuustu šokolaadiga (seega ca 150 gr vähem, kui retseptis), panin veidi rohkem apelsini koort ja likööriks oli olude sunnil Amaretto. Aga maitses ülihästi ja kindlasti saab üheks lemmikuks!!! Tänud hea idee eest! Ingrid

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD