Baileyse-kondenspiima toorjuustukook maasikatega

30 aprill 2012 4 comments
Baileys on vist ainuke liköör, mida ma ohtra jääga suudaks haruharva juua, kuid mulle meeldib seda lisada kookidesse ja magustoitudesse, millesse annab see mõnusa iirise meki. Sirvisin ükspäev, kui last lõunaunne panin, E. Ilvest kokaraamatut "Kingitud maitsed" ning seal oli Baileyse toorjuustukoogi retsept, mis mu neelud niimodi tööle pani, et õhtul sai koogitegu ette võetud. Nagu ikka, ei suuda ma kunagi retseptist kinni pidada ja selkorral oli põhjuseks vähene Baileyse varu. Asendasin osa Baileyse kogusest kondenspiimaga ja vähendasin suhkru kogust. Lisaks valmistasin koogist lapsesõbraliku versiooni, ehk kuumutasin liköörist alkoholi välja, kuna meie majas on ennekuulmatu valmistada selline kook, millest kaks suurt (mõtle: väikest) koogisõpra osa ei saaks.
Vajad:
250g digestive küpsiseid
100g võid

800 g maitsestamata toorjuustu (Philadelphia)
1 dl suhkrut
1,5 dl Baileys koorelikööri
100 g kondenspiima
2 dl vahukoort
10 lehtželatiini

1. Purusta küpsised ning sega sulavõiga. Suru küpsisesegu lahtikäiva koogivormi põhja. Aseta külmikusse tahenema.
2. Vahusta vahukoor kergeks vahuks. Teises kausis vahusta mikseri, köögikombaini või lihtsalt väga tugevalt vispeldades toasoe toorjuust, suhkur ja kondenspiim.
3. Aseta lehtželatiin külma vette 5-10 minutiks paisuma.
4. Kui soovid kooki valmistada selliselt, et see sobiks ka lastele, siis vala baileys kuumakindlasse nõusse ning kuumuta pliidil keemiseni, alanda kuumust ning kuumuta kuni alkohol on aurustunud, lisa paisunud (kuid pigista üleliigne vesi välja) želatiin ja sega ettevaatlikult niristades toorjuustusegule. Kui alkoholi sisaldus koogis ei ole oluline, pigista paisunud želatiinist üleliigne vesi välja ning sulata kuuma veega anumas vedelaks, lisa vähehaaval ja ettevaatlikult toorjuustusegule.
5. Viimasena lisa vispliga segades vahustatud vahukoor. Vala küpsisepõhjale ning aseta vähemalt 5 tunniks külmikusse tahenema. Serveeri värskete maasikatega.





4 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD