Meie jõulumenüü - Veise sisefilee portveinikastmes koos suvikõrvitsa parmigianoga

29 detsember 2011 1 comments
Sel aastal otsustasime kodused jõulud veeta ebatraditsiooniliste jõulusöökidega, seda eelkõige seetõttu, et kõhuviiruse ja veel teise viiruse, või mis iganes see mind 22.detsembri õhtul piinas, milletõttu olid mul 24. detsembriks kõik jõulusöögid ostmata ning eelmisel õhtul olime just ämma juures pidanud eeljõule, kus söödud sealiha-verivorst-hapukapsas veel järgmiselgi päeval tunda andis. Seega hommikul poenimekirja koostades, küpses imekiirelt alljärgneva roa isu ning tagantjärgi on mul vaid hea meel, et selkorral sellise jõulumenüü valisin. Eelrooga ei olnudki üldse plaanis valmistada ja pearoaks sai veise sisefilee omas headuses vähese soola ja pipraga medium miinus, mille juurde sobis imehästi portveinikaste ja kõrvale valmistasin itaaliapärase juurviljaroa suvikõrvitsast, parmesanist, mozzarellast ning tomatikastmest, mida esimest korda sõime mu mehevenna juures ja mulle maitses see niivõrd, et jäi kripeldama.  Nüüd on see tehtud ja mulle meeldib see endiselt plaanides peatset korduvvalmistust.
Suvikõrvitsa parmigiano e suvikõrvitsa parmesanivorm
vajad (4le):
1 keskmine suvikõrvits
125g mozzarella juustu
100g riivitud parmesani
pisut oliivõli
soola-pipart
küüslauku
1sl valgeveini äädikat

Tomatikaste*:
1 purk (380g) kooritud konservtomateid
1 sibul
1 sellerivars
1 porgand
1/2 dl valget veini
3-4 värsket basiilikulehte
soola ja musta pipart
1tl suhkrut

Esmalt hakka valmistama tomatikastet, kuna see peab hauduma madalal tulel 1,5h. Tomatikastme valmistamiseks koori ja tükelda porgand, sellerivars ja sibul. Pruunista neid väheses õlis, lisa valge vein ning keeda mõned minutid, kuni alkohol on aurustunud. Sega hulka tomatikonserv ja tükeldatud basiilik. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Kui kaste on 1h ja 30 minutit madalal kuumusel haudunud püreesta see saumikseriga ning viimistle lõplikult maitse.
Kui kaste on valmis viiluta suvikõrvits 1cm paksusteks viiludeks. sega oliivõli, purustatud küüslauk ja veiniäädikas. Aseta suvikõrvitsa viilud u 10 minutiks marineerima. Tõsta marinaadist välja ja grilli viilud mõlemalt poolt vähest aega. Sega kokku parmesan ja tükeldatud mozzarella. Pane ramekini (võid kasutada ka muud ahjuvormi) põhja supilusika jagu tomatikastet, järgmisena lao suvikõrvitsatest kiht ning kata mozzarella-parmesanikihiga, korda kuni kõik komponendid on otsas (va tomatikaste) ja viimaseks jäta mozzarella-parmesan. Aseta ramekinid (või ahjunõu) eelnevalt 200Cni kuumutatud ahju ning küpseta u 7 minutit. Serveerimiseks tõsta taldrikule tomatikaste, mille peale tõsta suvkõrvitsa-parmesanivorm.

Veise sisefilee
500g veise sisefileed
maitsestamiseks soola ja pipart

Veise sisefilee valmistamiseks lõika liha neljaks ühesuuruseks tükiks. Pruunista neid kuumal pannil või grillil, maitseta soola ja pipraga. Seejärel küpseta fileetükke 200C ahjus umbes 8 minutit (medium) küpsusastmeni.

Portveinikaste:
1dl Punast veini
1 Loorberileht
1 Šalottsibul
0.5 dl Portveini
 2dl Puljongit
 1sl Võid

 Portveini kastme jaoks vala kastrulisse punane vein. Lisa 1 loorberileht ja šalottsibul ning keda paar minutit , et alkohol aurustuks. Kalla hulka puljong ja portvein, keeda 15-20 minuti, kuni kaste pakseneb. Kurna kaste läbi sõela ning vala tagasi kastrulisse. lisa 1 sl võid ja kuumuta hetke segades.

*tomatikastme retsept on võetud raamatust Modernne itaalia köök alla bocca



1 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD