Küpsisevahetus 2011

25 detsember 2011 5 comments
Küpsisevahetus on Dagrise korraldatud lahe ettevõtmine, kus toidublogijad said võimaluse osaleda küpsisevahetuses, mille mõte seisnes selles, et iga osaleja saadab kolmele toidublogijale omavalmistatud küpsised ning saab ise sama paljudelt küpsiseid vastu. Kuigi küpsiste saajad selgusid juba novembri lõpus siis mõtteid valmistavatest küpsistest keerles peas väga palju. Lõplik valik tuli aga hoopis teistsugune kui olin planeerinud, kuna päeval mil oli plaanis küpsiseid tegema hakata, murdis mind maha äärmiselt vastik kõhuviirus, mis mind voodist ei lasknud püsti tõusta ja küpsiste valmistamine jäi nii viimasele minutile, et minu saadetud küpsised jõudsid loodetavasti ikka Liisile, Kaarele ja Maritile õigeks ajaks kohale. Kui siis juba küpsistetegemiseks läks, olin nii hoos, et valmisid 3-sorti küpsiseid ning kõik said igastühest natuke millest loodetavasti oli mõni ikka saajale meelepärane :)
Mina sain Marialt ingveriküpsised kaerahelveste ja kuivatatud jõhvikatega ja maapähklivõi küpsised meresoolahelvestega, millest inveriküpsised maitseseid väga mu lapsehoidjale :) ma ise ei ole  ingverisõber, kuigi proovisin siiski, sest ma ikka aegajalt katsetan ennast ja proovin ingverit, et ehk on mu maitsemeel muutunud ja järsku on see mulle meeldima hakanud, teisena saabusid Kristeli  krõbedada kaerahelbeküpsised mandlite ja pekaanipäklitega, mis olid väga head, viimasena sain Vivianilt kaerakliiküpsised, mis kahjuks olid vaatamata pakil olevale hoiatusele "Õrn" muutunud küpsisepuruks, aga maitse oli siiski hea. Aitäh kõigile küpsisesaatjatele!

Minul valmisid:

Šokolaaditükkidega küpsised

Marianne kommipuru küpsised

Kahe esimese küpsise põhiretsepti aluseks on võetud Katrini blogist, mida mugandasin vastavalt lõpptulemusele ja sahtlis leiduvale. 

vajad (u 24 küpsise valmistamiseks):
200g võid
1 1/2 dl suhkrut
1 muna
1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
4,5 dl nisujahu
1tl jahvatatud vaniljet (2tl vaniljesuhkrut)

Lisandiks:
100g Odense tumedat küpsetusšokolaadi
1dl Fazeri Marianne Crush kommipuru


Vahusta pehme või ja suhkur, vahustamise lõpus lisa muna. Sega hulka jahu kuhu on eelnevalt sisse segatud küpsetuspulber ja vanilje (või vaniljesuhkur). Sega ühtlaseks ja aseta külmikusse 30 minutiks tahenema. Jaga tainas kaheks võrdseks osaks.
Esimesele osale haki sisse 100g tumedat šokolaadi ning sega ühtlaseks. Vooli sellest jahusel laual vorstike ning lõika noaga ühtlaseks 12ks võrdseks jupiks. Veereta peopesade vahel väike pall ja suru küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lapikuks.
Järgijäänud taignaga toimi samuti, kuid marianne kommpiru pudista küpsiste peale.
Küpseta 175C juures 10-15 minuti.

Pohla-pähkli-apelsini kettad (u 20 küpsist)

100g pohli
100g India pähkleid
30g palmisuhkurt (või tavalist suhkrut)
100g võid
1,25dl suhkrut
1 muna
1 suure apelsini koor (u 4-5g)
1tl küpsetuspulbrit
3dl nisujahu

Purusta köögikombainis pohald, indiapähklid ja palmisuhkur peeneks pastaks. Aseta külmikusse tahenema, kuniks valmistad küpsisetainast. Vahusta või ja suhkur. Mikserda juurde muna ja apelsinikoor. Lisa vähehaaval jahu kuhu on sisse segatud küpsetuspulber. Sega tainast kuni kõik on ühtlane. Kata kauss kilega ning aseta külmikusse vähemalt 1 h tahenema. Kui tainas on tahenenud rulli tainas kahe küpsetuspaberi või toidukile vahel lapikuks. Määri pohalsegu keskele ning rulli tainast piklik vorst. Soovitan valminud rulli veel vähemalt üleööks külmikusse tahenema jätta, kuna siis on ühtlaseid viile parem lõigata, aga kui aega napib (nagu minul) võib kohe ka 1 cm kettad lõigata. Aseta viilud küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning küpseta 180C juures 8-10 minutit.
* retsept mugandatud  Baked by Rachel blogist

5 comments:

  • Kaare ütles ...

    Aitäh, kõik küpsised olid maitsvad, kuigi lemmikuks minulgi šokolaaditükkidega küpsised. Need olid kohe nii maitsavd, et ennem ei lõptanud, kui viimane küpsis kõhus :)

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD