Mõned aastad tagasi ei
saanud ma aru misasja inimesed siin külavahel metsas nii tohutult korjavad - ja
seda enam, et tavalislt just siis kui kõik hakkab alles värskelt lehte minema.
Minu pea ütles ju, et sellisel ajal pole nagu metsa all midagi korjata aga
eksisin - eelmisel aastal, kui Karulaugu kasvuaeg hakkas juba läbi saama ja
metsaääres enam autosi ja inimesi nii palju näha polnud sain teada et Karulauk
(Allium ursinum) oli see imeloom. Kuna ma seda ise kunagi
söönud ei olnud, sain teada, et pidavat olema selline küüslaugumaitseline
sibula moodi taim. Sel aastal, kui märkasin taas teeäärseid autosid, teadsin,
et nüüd on õige aeg sammud metsa seada ning see imeloom koju tuua. Selleks
ajaks ma muidugi juba teadsin ka seda, et karulauk kuulub III kategooria
looduskaitse all olevate liikide hulka, kuid mina, vana seadusehunt, uurisin
järgi ning sain teada, et looduskaitseseadus ütleb, et keelatud on III
kaitsekategooria taimede loodusest korjamine ulatuses, mis ohustab liigi
säilimist selles elupaigas. Seega omale salatisse ja pestosse vähesel määral
korjamine ei ole seaduse rikkumine ning nii see imeloom meile koju tuligi - Ja
siit me kõik sellest vaimustusse ka sattusime.
Esmalt valmis
sellest karulaugupesto:
30
g karulaugulehti
30
g röstitud seedermänniseemneid
0,5
dl oliivõli
1
sl värskelt riivitud parmesani
sidrunimahla
soola
rösti
seedermänniseemned kuival pannil. Pese karulaugulehed, kuivata ning haki
tükkideks. Purusta saumiksriga koos seedermänniseemnetega. Nirista hulka õli.
Maitsesta soola ning sidrunimahlaga ning viimasena lisa värskelt riivitud
parmesan.
*Allikas:
Toidutare
Karulaugu-kanapasta
Valminud kogusest pestost valmistasin väga maitsva karulaugu-kanapasta.
Valminud kogusest pestost valmistasin väga maitsva karulaugu-kanapasta.
Kogus
u 3-4le.
Vajad:
300g
kanafileed
karulaugupestot
(vt eelmist retsepti)
soolaga
maitsestatud vees keedetud pastat (lintnuudleid nt)
riivitud
parmesani
Prae
kanafilee kergelt soolaga maitsestades. Lisa al´dente keenud pasta ning sega
hulka karulaugupesto. Serveeri värskelt riivitud parmesaniga.
Siiski
olin ma endiselt eufoorias sellest maitsvast taimest siis järgmisel päeval
läksin uue saagi jahile - no ja seda on siin ikka palju veel :) ning siis
valmistasin grillliha kõrvale sellise salati. Isegi mu lastaialaps sõi seda ja
kiitis, et kui hea salat see olevat. Mille üle minul oli ikka väga hea meel,
sest karulaugus on 10-15korda rohkem c-vitamiini kui sidrunis.
Vajad:
Vajad:
peotäis
karulaugulehti
400g
kodujuustu
3väikest
kurki
2sl
hapukoort
soola
Sega
kõik komponendid tükeldatuna kokku, lisa hapukoor ning maitsesta vähese
soolaga.
2 comments:
Dsiisas kraist, ma ka ei tea mõhkugi karulaugust, aga igast blogist juba loen selle kohta :/ Pean vist lausa karulaugu ekskursiooni ette võtma metsa :) Või uurima miskine ta välja näeb ja saaremaal maja ümber silmad lahti hoidma... :O
nuvot, saab ka veel enne vanaks saamis targemaks :) tegelt kui siiakanti tuled siis võin sind metsa viia tutvust tegema selle taimega....praegu veel päris normaalsed siin, kui taim õitsema hakkab siis pidi puiseks ära minema. Tegelt näevad nad välja kui piibelehe lehed :)
Postita kommentaar