Kõrvitsa-Šokolaadikook

16 oktoober 2010 8 comments
Ema tõi maalt ühe liiga suure kõrvita ja nüüd pean ma siin mõtlema mida sellega peale hakata. Koogid paraku kõik otsas, otsustasin seekord sellise koogi kasuks. Retsept kuuluvat presidendiprouale, mille ta oli millalgi näguderaamatusse üles pannud. Ainus vahe tema ja minu kookide vahel on selles, et kabatšoki asemel kasutasin tavalist kõrvitsat ja kuna ma kaneeli ka ei armasta, jätsin selle retseptist välja. Lisaks šokohoolikuna lisasin taignasse tumeda šokolaadi tükke. Kooki süües ei olnud arugi saada, et tegu on koogiga, mis sisaldab kõrvitsat ja isegi, minu mitte kooke armastav tütar, sõi seda hea meelega.

Vaja läheb:
2,5dl nisujahu
0,5 dl jämedaid kaerahelbeid
2dl valget suhkrut
1 dl magustamata naturaalset kakaopulbrit
1 tl soodat + natuke sidrunimahla
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
2 muna
1,75dl taimeõli
4 dl riivitud kõrvitsat
peotäis pähkleid
50g 70% šokolaadi

1. Kuumuta ahi 175 kraadini.
2. Sega eraldi kausis omavahel jahu, kaerahelbed, sooda, küpsetuspulber, sool ja kakao.
3. Vahusta munad suhkruga tugevaks vahuks, nõrista sinna segades õli, seejärel jahusegu. Lõpuks sega käsitsi segades sisse riivitud kõrvits, pähklid ja šokolaad.
4. Kalla tainas 24cm läbimõõduga lahvikäivasse vormi ja küpseta umbes 55-60 minutit. Kui kook on jahtunud, võid glasuurida ja kaunistada. Kuid soojalt maitseb kook imehästi vaniljejäätisega.

8 comments:

  • Pille-Riin ütles ...

    Proovisin siis täna järgi;) Väääga hea kook tuli välja. Tegin küll ilma pähkliteta, sest meie peres neid ei armastata;) Suured tänud idee eest, sobis imehästi pimedasse sügisõhtusse!

  • Kristel ütles ...

    Väga tore, et maitses. See kadus ka meil laua pealt vist ühe päevaga. Mul nädala lõpus uus kõrvits tulemas siis plaanin ka mingit kooki sellest teha - süüa tahaks nagu seda aga hing ihkab proovida midagi uut katsetada :)

  • Raili ütles ...

    tahaksin ka proovida, aga kõrvitsat ei ole praegu kusagilt võtta, kas porgand sobiks kõrvitsat asendama? või on liiga kõva tooraine sinna kooki?

  • Kristel ütles ...

    Kui muskaatkõrvitsat saada ei ole siis suvikõrvits peaks ka sobima. Kuigi ma olen ka porgandist olen kooki teinud. Siiski kuna porgand on oma olemuselt kuivem kui kõrvits siis ma lisaks pisut rohkem õli, et kook liiga kuiv ei jääks.

  • Raili ütles ...

    tegin :) maitselt väga hää ja kordan kindlasti, aga millegipärast mõranes mul kook pealt katki kusagil 35 min pärast ahjus olemist :( mis selle puhul jälgida, et kook pealt ei hakkaks mõranema? Aitäh

  • Kristel ütles ...

    Ilusat uut aastat! Kahju, et kook pealt mõranes, juustukookide puhul aitab mõranemist vähendada kui ahju pannakse anum veega, mis hoiab ahjus niiskust. Antud koogi puhul ma võibolla alandaks nt 10C võrra ahju kuumust ja pikendaks pisut küpsemisaega, et küpsemisprotsess ei oleks nii tormiline.

  • Raili ütles ...

    Aitäh, jälgin edaspidi ahju "tormilisust", aga kook tuli väga hea ja meie pere arvates oli parim just soojalt koos külma jäätise ja jõhvikatega :)

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD