Jõulumaitsest pakatav apelsinikook pähklibeseega

27 detsember 2011 0 comments

See kook on ideaalne kook, mida valmistada jõulutoitude järgseks magusroaks. Mina valmistasin selle ämma juurde jõulude eelõhtule minekuks, olles ise täiesti haige, aga koogi jõudsin valmistada siiski sest imerohi theraflu tegi lühikesest ajaks enesetunde täitsa talutavaks, mille jooksul ma selle koogi kiirelt kokku keerasin - sest lubatud ju oli, et ma koogiga tulen. Ja tõesti, see kook valmis 20 minutiga, et minna külmikusse tarretuma ja mina sain taas voodisse haigust välja põdema. Mees isegi ütles, et see oli nagu spurdikook, kuna alles läksin valmistama ja juba olin pikali tagasi. 
Järgmisel päeval valmistasin peale veel pähkli-šokolaadibesee, mis teeb selle koogi veel eriti pidulikuks ning besee sees röstitud metspähklid annavad eriti mõnusa krõmpsuva lõppnüansi.
vajad:
250g piparkoogitainast
500g ricotta kohupiimapastat (Otto)
380g maitsestama jogurtit
1 suurema apelsini mahl (150g) ja koor (5g)
4sl mett
2sl demerara suhkrut
50ml Contreaud või apelsini likööri
8 želatiinilehte

pähklibesee jaoks vajad:
4 munavalget
1tl tärklist
1dl tuhksuhkrut

100g röstitud metspähkleid
100g tumedat šokolaadi



1. Rulli piparkoogitaigast ketas ning vooderda 24cm koogivormi põhi taignaga. Kuumuta ahi 200C-ni ning küpseta põhja umbes 10 minutit.
2. Pese apelsin hoolega puhtaks ning riivi koor. Pressi apelsinist mahl välja ning aseta želatiinilehed vedelikku paisuma.
3. Sega kokku ricotta kohupiimapasta, maitsestamata jogurt, mesi, suhkur, apelsini koor ja Contreau.
4. Sulata želatiin, selleks aseta nõu milles on paisunud želatiin, keeva veega täidetud anumasse. Sulata kuni želatiin on muutunud vee sarnaseks. Jahuta pisut. Sega paar lusikatäit ricottasegu želatiinisegusse ning sega ettevaatlikult, et täidis korralikult seguneks.
5. Vala kogu täidis piparkoogipõhjale ning aseta vähemalt 5h kuni üleööks külmikusse tarretuma.
Järgmisel päeval valmista šokolaadi pähklibesee, selleks sulata veevannil šokolaad ja haki metspähklid peeneks. Sega sulanud šokolaadi pähklid ja tärklis. Vahusta munavalged kuni hakkab moodustuma kerge vaht, lisa tuhksuhkur ja vahusta kuni vaht muutub tugevaks. Sega väga ettevaatlikult šokolaadi-pählisegu munavalgevahuga. Vala segu küpsetuspaberiga vooderdatud 24cm lahtikäivasse koogivormi. Kuumuta ahi 160C-ni ning küpseta beseed u 30 minutit. Jahuta ning eemalda ettevaatlikult besee koogivormist ja küpsetuspaberi küljest ning tõsta vahetule enne serveerimist koogi peale.
Enne serveerimit kasta vorm koos koogia u 3cm sügavusse kuuma vette. Kuivata, ava vorm ning serveeri.
apelsinikook_blog

0 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD