Täiuslik ajuliha teistmoodi ahjukartuliga

14 oktoober 2010 0 comments
Talv ja jõulud on tulemas ning ahjuliha nõksud oleks vaja ju kiirelt käppa saada. Kes ikka ju jõuluõhtul kuiva või nätkset seapraadi süüa tahaks? Mina igatahes mitte. Ma olen nüüd siin katsetanud seapraadi ühte ja teistpidi ja oivaliselt mahlase liha saab kui kasutada kamaraga kõhuäärt või pigem pekilist kaelakarbonaadi. Seekord tegin kamaraga kõhuäärt ning mees sõi ja vaid mõmises. Tõesti, liha sai ülihea ning jääk mis õhtusöögist alles jäi sobis järgmisel päeval oivaliselt musta leiva peale.
Küpsetamisel kasutasin moppimist, mille idee sain Katrinilt. Pluss kõik mopiks vajaminevad ained olid mul põhimõttelisele ka kapis olemas.
Seega ühe hea seaprae jaoks läheb vaja:
u 1kg kamaraga sea kõhuäärt või kaelakarbonaadi.
1-2tl soola
pipart

Moppimiseks:
1sl Santa Maria terriyaki kastet
2 sl Santa Maria magusat tšillikastet
1 sl rapsiõli
0,5tl kuivatatud tüümiani
0,5tl jahvatatud paprika pulbrit

1. Keera ahi 200c peale. Seni kui ahi kuumeneb lõika terava noaga kamarasse ruudud. Maitsesta soola ja pipraga. Vala ahjuvormi põhja pisut vett ning aseta liha vormi, nii et kamar on üleval pool.
2. Sega tassis mop-kastme jaoks terriyaki kaste, magus tšillikaste, õli, tüümian ja paprikapulber.
3. Kui liha on ahjus 20-30 minutit küpsenud, võta nõu ahjust välja ning keera lihal teine külg. Vähenda ahju kuumust 170C peale ning pane liha ahju tagasi. Umbes 15 minuti pärast võta liha uuesti ahjust välja ning mopi kõik liha küljed kastmega kokku. Kui liha on küpsenud veel 15 minutit siis mopi uuesti. Liha peaks valmis olema umbes ühe tunniga. Liha küpsetamisel kehtibki reegel, et ligikaudselt kulub 1kg liha küpsetamiseks 1tund, kui lihakäntsakas on 2kg, kulub küpsemiseks 2 tundi.

Juurde serveerisin ahjus küpsetatud kartulit brokoliga.

3 koorega suuremat kartulit
200g brokolit
1sl täisterasinepit
1 vahustatud muna
130g riivitud juustu
soola
pipart

1. Keeda koorega kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Keeda brokkolit 3 minutit soolases vees. Kui kartulid on veidi jahtunud, kraabi lusikaga sisu välja.
2. Tõsta kartulikoored ahjuplaadile. püreesta sisu kahvliga ja sega hulka sinep, vahustatud muna, brokoliõisikud ja peaaegu kogu juust. Maitsesta soola ja pipraga. Täida seguga kartulipoolikud. Raputa peale ülejäänud juust ning küpseta 170c juures 15 minutit või kuni juust on peale kuldselt kollakas.

Allikas: Harilik Pliiats toidublogi - http://harilikpliiats.wordpress.com/2010/09/21/uks-oige-monus-ahjupraad/

0 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD