Soe kapsa-läätse salat

24 september 2014 0 comments

Täna algas minu päev varakult, kuna olin kutsutud ETV terevisiooni, kus luubi alla võeti kapsas. Kui nüüd aus olla siis kapsas, peakapsana ei olnud mu laual väga tihti. Kui, siis mulle meeldib kapsa kurgi salat aga see on ju nii lihtne retsept, et seda ma ju ometi televisiooni näitama ei lähe. Panin kokku siis alljärgneva salati, mis juba esmakordselt proovides võitis mu südame. Eriliseks teeb selle salati just kaste, mis annab tavalistele köögiviljadele hoopis teistsuguse maitse. Sealne võttegrupp isegi käis ning õhkas kui hästi see salat ikka lõhnab, nii et tasub proovida. Läätsedest ehk ka pisut, kuna läätsed pole mu toitudes väga palju kasutust leidnud. Kes läätsesid veel proovinud ei ole siis soovitan proovida ning alustuseks võiks kasutada punaseid. Läätsed on oma omadustelt sarnased ubadele, nad on head valguallikad, sisaldades 100 grammi kohta 9,0 g valku ja 20 g süsivesikuid. Läätsed sisaldavad ka foolhapet ja annavad rohkesti kiudaineid. Läätsedest saab ka kaaliumit, rauda ja fosforit, samuti magneesiumi, tsinki, tiamiini, vaske, niatsiini, B6-vitamiini ja pantoteenhapet. Läätsedes on rikkalikult lahustuvaid ja lahustumatuid kiudaineid, mis soodustavad seedetegevust. Kuna läätsed on kiudainerikkad, aitavad nad kontrolli all hoida ka kolesteroolitaset. Samuti on läätsi soovitav tarbida diabeedi korral ning veresuhkru taseme tasakaalustamiseks. Uuringud on näidanud ka läätsede ja ubade positiivset mõju rinnavähi ja teiste vähiliikide ennetamisel - seega igati väärt toiduaine. Läätsedega sobivad ideaalselt sidrunid, mis sisaldab C-vit, mis aitab lisaks maitseomaduste paranadmisele kaasa läätsedes sisalduva raua imendumisele. Lisaks on Kapsas Ca-rikas, mida läätsedes napib ning porgandid annavad A-vitamiini, mida läätsedes ei ole *. Seega kui kõik kogu see komplekt kokku panna saab ühe täisväärtusliku toidu (noh muidugi võiks veel siia lisada ka riisi, et toidus oleks ka süsivesikuid) ning see sobib ka ideaalselt terveks toidukorraks. Läätsede keetmisest veel niipalju, et mina jätan läätsed pisut pooltooreks nii et kui paki peal on kirjas et keeta 20 minutit siis mina keedan neid maksimaalselt 15 aga eks see jääb igaühe enda proovida, mismoodi ta läätsesi salatis kasutada soovib.
Kes mu teledebüüti soovib vaadata siis SIIT näeb :)

Vaja läheb:
1 dl punaseid läätsesid
1 väike peakapsas
1 keskmine porgand
1 punane paprika
1-2 küüslauguküünt
1 roheline sibul

kaste:
3 sl kvaliteetset oliivõli
1 sl valget veiniäädikat
1 tl vahtrasiirupit (sobib ka agaavisiirup või mesi)
poole sidruni mahl
kanget sinepit
tüümiani

röstitud kõrvitsaseemneid
soola
värskelt jahvatatud pipart

1. Lõika kapsas, porgand ja paprika piklikuks.
2. Keeda läätsed soolaga maitsestatud vees pakil antud keemisaega arvestades.
3. Samal ajal kui läätsed keevad kuumuta keskmise kuumusega pannil oliivõli. Lisa hakitud küüslauk ning kapsas ja kuumuta paar minutit. Eemalda kuumuselt.
4. Kastme jaoks sega kokku veiniäädikas, sidrunimahl, sinep, tüümian ning vahtrasiirup. Lisa oliivõli ja sega korralikult läbi. Maitsesta pisut soolaga.
5. Tõsta pann uuesti korraks kuumusele, kui läätsed on valmis, sega need kapsa juurde. Lisa roheline sibul, porgand ja paprika. Vala peale kaste ning sega korralikult. Maitsesta soola ja pipraga ning kuumuta kuni sa ei tunne enam äädika lõhna (u 1-2 minutit). Puista peale röstitud kõrvitsaseemneid ning söö koheselt.

*http://www.vianaturale.ee/laatsed

0 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD