Speltajahu lasanje kanahakkliha bolonesega

09 detsember 2013 0 comments
Laupäev on alati selline tore päev, kui ma viitsin kasvõi terve päeva köögis sahmerdada. Sellele peaaegu alati eelneb kohalikul taluturul käimine ja parima kohaliku toidukraami koju toomine. Lasanjet saab valmistada kiirelt või kui on pisut aega, soovitan valmistada aeglasemat versiooni, kus pastakaste ning pastalehed on enda valmistatud. Aega läheb küll rohkem, kuid tulemus on igati seda aega väärt. Kui ajaga on kitsas, võib bolonese kastme juba eelmisel päeval valmis teha ning säilitada külmikus ning kui pasta tegemine tundub liiga keerukas või aega ja oskusi nõudev on alati abiks poes müüdavad lasanjeplaadid. Siinkohal tuleb vaid arvestada sellega, et poest müüdavate lasanjeplaatidega tuleb küpsetusaega pisut pikendada, nii 10-20 minutit, et lasanjeplaadid korralikult läbi küpseksid.





kaste:
2 viilu peekonit või suitsuliha
2 tl kuivatatud pune
1 porgand
1 varsseller
2 väiksemat sibulat
2 küüslauguküünt
600 g kanahakkliha
2x 400 g purustatud tomatit
20 g parmesani juustu
soola
pipart

vahele:
200 g suvikõrvitsat

spelta pasta:
200 g speltajahu
1 tl soola
2 muna
1 tl oliivõli

peale
100 g sweet chilli toorjuustu (Philadelphia)
50 g parmesani
125 g mozzarella juustu


1. Kastme valmistamiseks lõika peekon viiludeks, koori ja haki sibulad, küüslauk, porgandid ja seller. Aja suur kastrul kuumaks, lisa oliivõli, peekoniviilud ja pune ning sega, kuni peekon on kergelt kuldne. Lisa köögiviljad ja prae umbes 7 minutit, aegajalt segades. Lisa kana hakkliha ning mõne aja pärast purustatud tomatid. Lisa mõlema purgi jagu vett, maitsesta soola ja pipart. Haki peotäis basiilikut ning lisa kastrulisse. Aja kaste keema, seejärel alanda kuumust ning hauta kaane all aeg-ajalt segades, umbes 45 minutit. Kastme valmimisaja möödudes sega riivitud parmesan kastmesse ning vajadusel maitsesta soola ja pipraga.
2. Samal ajal kui kaste keeb, valmista pasta. Kuhja jahu kuhjana lauale, tee keskele süvend ning löö sinna sisse munad. Klopi kahvliga munad kergelt lahti ning hakka vaikselt kahvliga jahu munade sisse segama. Kui tainas on juba piisavalt paks sõtku tainast edasi kätega. Vajadusel lisa jahu kuniks tainas on pehme ja enam ei kleepu. Mässi taigen toidukilesse ning tõsta pooleks tunniks külmikusse.
3. Jaga pasta kolmeks, rulli pallideks ning hoia kaetuna, kuni vaja läheb. Rulli iga pall pastamasinaga pikaks leheks, seda korduvalt rullikute lahelt läbi lastes ja aste-astmelt masinat õhemale reziimile keerates, kuni oled jõudnud kõige õhemani.
4. Tõsta lusikaga pastakastet keraamilise vormi põhja, kuni põhi on kaetud. Lao kastmele lasanjelehed, Lisa teine kiht kastet, tõsta peale ribadeks lõigatud suvikõrvits ning lasanjelehed. Korda sama veel kaks korda, lõpetades pastakastmega, mille peale tõsta lusikaga toorjuust, puista peale parmesan ning viiludeks lõigatud mozzarella.
5. Tõsta vorm ahju ning küpseta 180 C juures 30-40 minutit. Serveeri värske salatiga.








0 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD