Beseekattega sidrunikook

06 veebruar 2012 0 comments
See on ikka äärmiselt üllatav kuidas inimesel maitsemeel muutub. Mina, kes ei ole KUNAGI olnud eriline sidrunikookide armastaja hakkas ükspäev, sõna otseses mõttes suu vett jooksma Ülle sidrunikoogi peale, millest ka see kook sündis. Sel päeval kui need pildid said tehtud valmistasin juba teist kooki. Põhjus miks ma teise koogi valmistasin, tulenes sellest, et esimesel koogil oli sidrunit minu jaoks pisut palju, samas külarahahvas (sh mu oma abikaasa), kellele me selle koogi külakostiks viisime, kiitsid kooki väga. Siiski otsustasin teises koogis pisut sidruni kogust vähendada ja minuarust oli tulemus parem. Need kes siis soovivad veelgi sidrunilisemat mekki võivad kooki lisada 2.5 sidruni koore ja 2 sidruni mahla.
Koogipõhi:
60 g võid
30 g suhkrut
0,5 sidruni riivitud koor
1 muna
näpuotsaga soola
145 g jahu

Sidrunikreem:
100 g võid
2 sidruni mahl ja 1.5 sidruni riivitud koor
225 g suhkrut
5 munakollast
1 muna

3sl jahvatatud mandleid (mandlijahu)
2dl vahukoort
250g Otto ricotta kohupiimapastat


Beseekate:
4 munavalget
120 g suhkrut



1. Valmista põhi, selleks vahusta toasoe pehme või suhkru ja sidrunikoorega õhuliseks, lisa lahtiklopitud muna, vahusta uuesti ühtlaseks ja vala juurde jahu. Sega kõik ühtlaseks pehmeks ja elastseks tainaks (Kui tainas tundub rullimiseks pisut liiga pehme võid taigna mõneks ajaks 
jahedasse tahenema tõsta.). Rulli tainas jahusel laual õhukeseks ja kata 24-cm läbimõõduga koogivormi põhi ja serv tainaga, tõsta vorm 30 minutiks külma tahenema. 
2. Samal ajal valmista täidis. Sulata kastrulipõhjas või ja lisa sidrunimahl, sidrunikoor, suhkur, munakollased, muna, mandlijahu ja vahukoor. Kuumuta kreemi madalal tulel või veevannil pidevalt segades, kuni see muutub niivõrd paksuks, et lusikaga segamisest jäävad näha tugevad vaod. Kuid oluline on et kreem ei tohi keema minna. Mul kulus kreemi valmistamiseks u 15 minutit ja kuumutasin oma pliidi 9st tugevusastmest 3. Kui kreem on valmis, jahuta pisut ning sega hulka ricotta.
3. Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema. Toesta vormi serv fooliumiribadega, torgi kahvliga tainapõhjale mõned augud ja küpseta 20 minutit. Võta vorm ahjust, eemalda foolium, vala põhjale sidrunitäidis ja küpseta veel 10 minutit. 
4. Beseekatte valmistamiseks vahusta munavalged tugevaks vahuks ja edasi mikserdades lisa järk-järgult suhkur. Vaht peab jääma tihe ja läikiv. Võta vorm ahjust ja laota munavalgevaht täidisele. NB! Eriti hoolikas tuleb olla koogipõhja servadega, ehk et vaht tuleb suruda tihedalt vastu eelküpsetatud tainaserva, sest vastasel juhul eraldub ta pärast jahtumise ajal servast ja tulemus ei jää nii kaunis. Küpseta kooki viimast korda samuti 200 kraadi juures umbes 10 minutit, kuni on pealt kaunilt pruunikirju.


NB! Lase koogil kindlasti täielikult maha jahtuda ning soovitavalt üleöö külmikus maitsestuda. 


0 comments:

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD