Kevadelõpu sparglipoisid pošeeritud munadega

08 juuni 2011 2 comments
See spargel on üks imeliselt hea asi küll. Siiani olin vaid lugenud, kuidas blogitajad muudkui kiidavad spargit ja Kongo talu, ise ei olnud näinud, teinud, maitsnud. Ootasin juba ammu, et meie taluturule neid müüki tuleks, aga ei tulnud ning keskturule polnud ka asja. Ükspäev siis, kui hooaeg hakkas läbi saama, avastasin need pirita turul müügil. Hind küll jahmatas, 33 Eurot kilo, seda enam et nädal tagasi Barcelona turul oli kilo hind 1,5 Eurot, aga kõrgest hinnast olenemata otsustasin selle ära proovida. Tassisin väikse pundi koju ja kuna retsepte, mis tundusid nii head oli nii palju, osutus otsustamine suhteliselt keerukaks. Lõpuks võtsin aluseks Jamie Olivieri mitu retsepti ja ühendasin need omavahel aga praeahju asemel kasutasin grilli, mistõttu spargli pead pisut tumedaks kiskusid. Maitseomadusi see õnneks ei rikkunud ning spargel jäi seest mõnusalt krõmpsuks. Lõppkokkuvõttes oli see suurepärane eelroog ja järgmisel spargli hooajal kavatsen kasvõi ekstra keskturule selleks puhuks minna, et see hea, toitev, kasulik (kuna sisaldab rikkalikku toitainete ja vitamiinide kokteili sh foolhapet) ja krõmpsuv köögivili koju tuua. Isegi toorelt oli see väga mõnus, ning mu 1 aastane arvas, et pildistavate hulgast on täpselt 1 üleliigne ja sobib paremini talle kõhtu kui mulle pildile.
Vaja läheb:
12 keskmist sparglivõrset
70g Prosiutto crudo sinki
3 muna
sorts äädikat
musta pipart

Mässi sparglivõrsed prosiutto sisse nii, et tipud jäävad välja, nirista üle oliivõliga ning küpseta 200c ahjus või grillil kuni prosiutto on krõbe. Samal ajal valmista munad, selleks lase suures potis (milles on 5-8cm vett) vesi keema. Pane keevasse vette sorts äädikat. Löö munad katki ning libista kohvitassi või kulbiga madalalt vette. Keeda 1 minut, peale seda kata pott kaanega ning tõsta tulelt ära ja lase veel 2-3 minutit seista. Tõsta vahukulbiga taldrikule ning kui spargivõrsed on valmis aseta nendele. Jahvata peale musta pipart.

2 comments:

  • Liina ütles ...

    Tere, kena blogi perenaine! (vabandust, ma ei tea su nime)
    ennetamaks su järgmise aasta kesturu käiku, annan teada, et sparglit müüs keskturul vanasti ainult Uus-Kongo talu. Nende vanaperenaine Aino on nüüd kauplemas aga hoopiski Sadama turul, nii et keskturult sparglit enam ei saa, kui just järgmisel kevadel keegi teine sellega välja ei tule - väheusutav. Uus-Kongo spargel maksis Sadama turul 22eur kilo ja Pirita turule Pekero letti jõudis seesama läbi edasimüüja juba tõepoolest 33 euroga. Nii et oleks ma õigel ajal su lugu märganud, oleks su kiirelt Sadama turule meelitanud :-)
    Liina, Sadama turu perenaine

  • Kristel ütles ...

    Tere tere Liina, :) jällegi targem, suur tänu selle info eest, sest tõesti oli Pirita turul Uus-Kongo spargel. Järgmisel aastal tean keskturu asemel hoopis sadama turule minna. Kristel

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD