Sügisene seenepirukas

24 september 2012 2 comments
Seenepiruka järgi isutas mu kaasal ükskord niimodi, et läks vabatahtlikult poodi ja tõi kõik komponendid ise kohale ning valmistas imehea piruka veel lisaks ja seda suisa kaks päeva järjest. Seda viimast muidugi sellepärast, et esimesel korral ei pannud ta poest ostetud soolaseeni vette ligunema, vaid kurnas lihtsalt soolveest. Pirukas oli ilus ja lõhnas väga hästi aga maitses nii tulisoolaselt, et kahjuks ei aidanud ka väga hapukoorene kaste et seda soolasust mahendada. Nii tuligi teisel päeval uuesti pirukategu ette võtta ning see vaev oli seda väärt, sest see pirukas oli isegi minule, kes ma teatavasti ei ole eriline seenesõber, imemaitsev. Nüüd valmistasin seda pirukat ise ning meie peres on see nüüd üks seenetoitudest, mis suhteliselt tihti lauale satub.

vajad:
500g pärmi- lehttaigent
300g värskeid või 1 pakk soolatud kukeseeni või muid soolatud metsaseeni
1 karp šampinjone
1 karp (200g) Philadelphia toorjuustu murulauguga
200g toorsuitsu peekonit või maasuitsu sinki
0.5 - 1 sibul

peale määrimiseks 1 lahtiklopitud muna

Kui kasutad sügavkülmutatud tainast siis pane taigen aegsasti sulama.
Kurna soolaseened vedelikust, loputa korralikult ning aseta puhtasse külma vette likku, et üleliigne sool eralduks. Vajadusel korda toimingut. 
Haki sibul, šampinjonid ja soolatud (värsked) kukeseened. Aja pann kuumaks, prae peekon ja sibul, kuni sibul on klaasjas. Lisa juurde hakitud seened. Lõpuks lisa toorjuust ning sega ühtlaseks. Tõsta pann tulelt.
Kui tainas on sulanud, rulli see pisut õhemaks. Määri täidis 1/2 taignale ning tõsta täidiseta taignapool peale. Suru ääred korralikult kinni. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 200c-ni eelkuumutatud ahjus u 20-30 minutit või kuni pirukas on pealt kuldne.

2 comments:

  • oks ütles ...

    Oskad palun öelda ka, kaua soolaseente leotamine umbes aega võtab?
    Et kas panen eelmisel õhtul likku või jõuan õhtul koju tulles piruka siiski lauale saada :)

 

©Copyright alates 21.03.2010 by TOIDUJUTUD